Tullhund1
Fyra månader gamla labrador retrievern Rico är Tullens nya mathund som nu börjar skolas i sina ny arbetsuppgifter. Skolningen räcker ett år och sommaren 2020 börjar den jobba vid Helsingfors-Vanda flygplats.
Jordbruk Globalt Marknad

Tullen effektiverar bekämpningen
av afrikansk svinpest

Tullen effektiverar bekämpningen av den afrikanska svinpesten genom att skola en ny tullhund – en mathund – som söker efter animaliska livsmedel. Den nya mathunden Rico placeras vid Helsingfors-Vanda flygplats, eftersom den afrikanska svinpesten har spridit sig till Asien under de senaste åren och antalet resenärer från Asien till Finland är stort.

Det första fallet av afrikansk svinpest upptäcktes i nordöstra Kina i juni 2018, och sedan dess har sjukdomen spridit sig kraftigt genom nästintill hela Kina. Sjukdomen har också spridit sig till Kinas grannländer. Enligt Finavias statistik uppgick antalet passagerare i trafiken från och till Kina via Finavias flygplatser till nästan 600.000 för 2018. Det innebär en ökning med 12,5 procent från 2017 och cirka 30 procent från år 2016.

– I och med den nya mathunden förväntas Tullens omhändertagande av livsmedel mångdubblas vid Helsingfors-Vanda flygplats. Från tidigare har vi mathunden Aino som redan en tid jobbat med motsvarande uppgifter, säger Tullens bevakningsdirektör Mikko Grönberg.

Fyra månader gammal labrador

Den nu fyra månader gamla labrador retrievern Rico, som valts till mathund, har till uppgift att hitta livsmedel med ursprung i djurriket på Helsingfors-Vanda flygplats. Förutom på flygplatsen ska Rico även jobba i huvudstadsregionens hamnar och söka importörer som för in vildsvinskött i EU:s inre trafik.

Ricos förare är tullinspektör Kimmo Linden. Linden har i 20 år jobbat med olika tullbevakningsuppgifter i Helsingfors hamnar. Mathunden Rico har nu påbörjat grundutbildningen och börjar jobba med operativa uppgifter sommaren 2020.

– De senaste månaderna har gått till att välja ut Rico och att försäkra oss om att han trivs och kan vara i stora folkmassor. Det är en förutsättning för en tullhund. Nu inleds själva skolningen i hans arbetsuppgifter och om ett år börjar han jobba. Han har en tjänstetid på åtta år, säger Linden.

Finlands första mathund Aino började sin tjänstgöring vid östgränsen i juni 2018. Aino har varit framgångsrik när det gäller att hitta olagligt införda livsmedel, bland annat i resenärers bagage. Fram till i maj i år hade Aino upptäckt 1.000 kilo olagligt införda livsmedel. Tullinspektör Seija Kontunen är Ainos hundförare.

– Vid östgränsen är smetana ett livsmedel som förekommer rätt så ofta och som vi upptäcker. Andra saker som förekommer ofta är förpackat kött och köttkonserver, säger hon.

För att effektivera spridandet av varningsinformation om den afrikanska svinpesten och andra djursjukdomar bygger Tullen upp ett informationsskärmsystem som omfattar hela östgränsen och de viktigaste flygplatserna.

– Situationen ute i världen är oroväckande då den afrikanska svinpesten sprider sig och förorsakar enorma förluster för svinuppfödningen. De finländska myndigheterna samarbetar smidigt för att effektivera kontrollen av resandeinförda livsmedel samt för att öka informeringen och medvetenheten i ärendet. Var och en av oss bär ett ansvar att se till att vi inte för in kött, så att vi inte ens i misstag sprider djursjukdomar via mat vi för med oss, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (Centern).

Tullhund2
Vytenis Andriukaitis är EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet. Han är oroad över läget med den afrikanska svinpesten. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (Centern) är inne på samma spår, liksom JSM:s kanslichef Jaana Husu-Kallio.

Kommissionären har två goda exempel

Vytenis Andriukaitis är EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet. Han är oroad över läget med den afrikanska svinpesten och påpekar att vildsvinens ökande utbredning över stora delar av Nordeuropa tillför ytterligare en riskfaktor. Andriukaitis berättar att EU ständigt för samtal med Ryssland och Vitryssland om åtgärder för att begränsa den afrikanska svinpestens utbredning.

– Tyvärr tenderar dessa samtal inte att resultera i konkreta åtgärder, men vi håller dialogen i gång.

Inom EU pågår däremot ett massivt arbete och han stoltserar med två exempel, Finland och Tjeckien.

– I Finland har ni med ett effektivt preventivt arbete lyckats hålla ASF borta och i Tjeckien har man haft svinpesten, men ändå nu lyckats bli av med den. Tjeckien är för tillfället fritt från ASF. Båda exemplen är viktiga och i båda fallen finns saker att lära för de andra EU-länderna, säger Andriukaitis på Helsingfors-Vanda flygplats på tisdagen.

Afrikansk svinpest (ASF) är ett allvarligt hot mot den finländska och europeiska grisköttsproduktionen. ASF tar sig uttryck som en allvarlig blödarfebersjukdom hos svin och vildsvin. Sjukdomen är dödlig för svin, det finns inget vaccin eller annan behandling mot den. Viruset sprids inte till människan.

Viruset har inte konstaterats i Finland. Det förekommer dock bland annat i EU-områdets östra delar, i alla baltiska länder och i EU:s grannländer i öster. Sjukdomen sprider sig från land till land genom människors vårdslöshet och via djur.

All privatimport av kött, köttprodukter, mjölk och mjölkprodukter, också så kallad resandeimport, till EU-området från övriga länder är förbjudet i EU-lagstiftningen. Det är också förbjudet att skicka dessa produkter per post till privatpersoner. Mellan EU-länder finns det också en del restriktioner. Dess stränghet beror på om man reser från eller till ett land där den afrikanska svinpesten finns.

Tullhund3
Finlands första mathund Aino, började sin tjänstgöring vid östgränsen i juni 2018. Aino har varit framgångsrik när det gäller att hitta olagligt införda livsmedel, bland annat i resenärers bagage. Tullinspektör Seija Kontunen är Ainos hundförare.