Jordbruk EU Globalt Marknad

USA erbjuder britterna
ett ”storartat” handelsavtal

Relationerna mellan Storbritannien och resten av EU har sällan varit så miserabla som nu. Ifall britterna bryter med EU, lockar president Donald Trump med ett ”fantastiskt och storartat” handelsavtal.

Om brexit faktiskt blir verklighet utan avtal, kommer britterna att stå rätt ensamma. Desto viktigare är i så fall ett handelsavtal med USA. Frågan brådskar, för i vanliga fall brukar förhandlingar om bilaterala handelsavtal dröja flera år.

Trump-administrationen försöker locka premiärminister Boris Johnson med förmånliga villkor. Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo har samtalen löpt smidigt. I själva verket uppges Washington redan vänta med ”pennan i högsta hugg”.

Åtminstone formellt är Storbritannien än så länge ett EU-land. Det innebär skyldighet att följa alla gällande avtal som har ingåtts i Bryssel. Tidigast den sista oktober kan britterna på allvar börja stärka sina handelsförbindelser över Atlanten.

Om EU och Storbritannien mot förmodan under hösten skulle enas om något slags avtal, kommer Bryssel antagligen att radikalt inskränka den brittiska regeringens förhandlingsutrymme med USA. Då återstår inte mycket att diskutera om.

I fall av en avtalslös brexit blir det däremot brått för regeringen i London. De båda länderna inrättade redan för två år sedan en arbetsgrupp som ska presentera förslag. Britterna har hittills inte ställt några krav. Det har däremot USA.

Förutom tullsänkningar vill USA skrota diverse EU-regleringar som stör handeln. Britterna skulle inte få förbjuda produkter med argument som inte baserar sig på strikt vetenskapliga grunder.

Klorhöns och GMO

Det nya avtalet skulle givetvis också omfatta jordbruksprodukter och andra livsmedel. Erbjudandet från Washington har en allvarlig baktanke. Förslaget förutsätter att britterna ska acceptera de lägre USA-standarderna för livsmedel.

Därmed borde britterna öppna sina gränser för bland annat klortvättad fågel och hormonbehandlat kött, som EU hittills har vägrat att acceptera. Britterna har än så länge reagerat skeptiskt på erbjudandet.

Nyligen upprepade den amerikanska producentorganisationen American Farm Bureau det gamla kravet igen en gång. Enligt producentbasen och hönsfarmaren Zippy Duvall ska det bli trevligt att diskutera frågan på vänskaplig bas.

Förbud mot klortvätt av kyckling och genetiskt modifierade grödor har ingenting med vetenskap att göra. De brittiska konsumenterna borde äntligen få rätt att köpa billigare amerikanska livsmedel, sade Duvall i en intervju för BBC.