P0163850201
Klimatet i handeln mellan USA och EU har skärpts. Då måste EU också skärpa nyporna, varnar den avgående handelskommissionären Cecilia Malmström. FOTO: EU
Jordbruk EU Globalt Marknad

EU kritiserar USA-tullar
och rustar upp för nästa steg

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström beklagar att USA nu har infört strafftullar mot EU i Airbus-affären. EU har inget annat val än att svara med samma mynt, sade Malmström i ett uttalande senaste fredag.

Malmström avser fallet Boeing, som ska rullas upp i WTO nästa år. Både EU och USA har brutit mot WTO:s handelsregler genom att kontinuerligt stöda sina flygplanstillverkare med fortsatta subventioner.

I det parallella fallet om amerikanska Boeing, räknar EU med ett WTO-tillstånd som ska ge rätt att kräva USA på motsvarande strafftullar. Enligt kommissionen torde utslaget om Boeing-subventionerna avgöras inom cirka åtta månader.

Om också USA får en fällande dom, planerar EU strafftullar till ett värde av 12 miljarder dollar, 10,9 miljarder euro. Processerna är i och för sig ingenting att glädjas över, för tullarna är inte till fördel för någon part, inskärpte Malmström.

Kommissionen lovar att försvara jordbruket

Enligt Malmström ska EU-kommissionen hålla särskilt hård koll på behandlingen av handeln med jordbruksprodukter. Den europeiska unionen är förpliktad att skydda europeiska företag, jordbrukare och konsumenter mot sanktioner, underströk hon.

Malmström noterar att EU har dragit stor nytta av de många handelsavtalen ute i världen. Framför allt har exporten av livsmedel och drycker ökat tack vare sänkta tullar. Enbart under fjolåret ökade EU exporten av jordbruksprodukter med 2,2 procent.

Ett smart drag var inte minst handelsavtalet med Kanada, som har bidragit till att den bilaterala handeln med varor ökade med 10,3 procent under 2018. Exporten av jordbruksprodukter ökade med 7 procent.

Exporten av jordbruksbaserade livsmedel till Sydkorea ökade under fjolåret med 4,8 procent. Flera partnerländer har gått med på att häva sina handelshinder, till förmån för en ökande jordbruksexport från EU.

Danska och nederländska jordbruksproducenter kommer till exempel att kunna exportera nötkött till Sydkorea, medan Polen och Spanien kan glädja sig över en ökande export av fågelkött till Sydafrika.

Desto dystrare är den negativa utvecklingen inom handelsförbindelserna med USA, som mer och mer fördystras av tilltagande anklagelser från Trump-administrationen i Washington. Kommissionen ser ingen annan möjlighet än att sätta hårt mot hårt.

USA-tullarna riktar sig mot Airbus och jordbruksprodukter såsom skotsk whisky, franska och tyska viner samt italiensk ost. EU kommer i gengäld att meddela om motsvarande mottullar mot USA. Tullar tjänar ingen, men EU saknar alternativ, beklagar Malmström.

EU skärper linjen mot USA

USA-tullarna mot EU trädde i kraft senaste veckas fredag. EU-kommissionen hade in i det sista hoppats på att undvika dem. Frankrikes finansminister Bruno Le Maire varnade USA för negativa ekonomiska och politiska konsekvenser.

EU har tydligt skärpt sin linje gentemot USA. Det anses vara en medveten strategi då man ser till utvecklingen inom världshandelsorganisationen WTO, som påtagligt har försvagats den senaste tiden.

Den blivande kommissionsordföranden Ursula von der Leyen reagerar med planer på en hårdare handelspolitisk linje med strängare strafftullar än WTO-reglerna egentligen skulle medge i handelskonflikter.

Webbtidningen Politico har beskrivit planen, som inofficiellt går under beteckningen Anti-Trump-Bazooka. Allt tyder på att EU skärper beväpningen inför hotet om en fortsatt upptrappning i handelskonflikten med USA.