Jordbruk Globalt Marknad

Sydamerika och USA
producerar mer nötkött

Den globala produktionen av nötkött väntas öka med omkring en procent nästa år. Ökningen beror framför allt på en växande produktion i Brasilien, Argentina och USA. Förlorare är Australien och EU med sina torra somrar.

I EU bidrog den heta och torra sommaren till att reducera produktionen av nötkött. Förändrade konsumtionsvanor spelar också in, åtminstone i viss mån, uppger den tyska informationstjänsten AMI.

Australiens produktion av nötkött har likaså lidit av långa perioder av torka, som har medfört en tydlig reducering av boskapsbeståndet. Detta kommer också att inverka negativt på landets nötköttproduktion under kommande år.

Brasilien drar framför allt nytta av de förbättrade exportmöjligheterna till Kina, men konsumtionen av nötkött ökar också på hemmaplan. Mest ökar konsumtionen av nötkött i USA, Kina och Brasilien.

I Kina övergår konsumenterna till nöt- och fågelkött som en följd av den tilltagande grisbristen. Grisbeståndet i landet har minskat med mer än 40 procent på grund av den afrikanska svinpesten.

Den globala exporten av nötkött torde öka till omkring fyra procent under nästa år, tror branschens experter. Utrikeshandeln spelar en allt större roll för branschen. Brasilien är det viktigaste exportlandet av nötkött med en femtedel av alla leveranser.

Brasilianarna har fortsatt att utvidga sin produktion och matchar därmed den växande importtrenden i flera stora länder ute i världen. Men också Indien och USA drar nytta av den växande efterfrågan på världsmarknaden.