72238078 2725486897474692 8707169113073516544 O
En ovanligt tidig och häftig snöstorm har föranlett undantagstillstånd för jordbruket i bland annat North Dakota, USA. Ingen vet ännu om grödorna kan räddas. FOTO: NWS
Jordbruk Globalt Marknad

Snöstormar förstör
skörden i norra USA

Vintern kom tidigt i de norra delarna av USA. I september förhindrade kraftiga regn de lokala farmarna att bärga sina skördar från de blöta fälten. I oktober överraskades regionen av häftiga snöstormar. I stora områden ligger grödorna fortfarande under snön.

Värst utsatta är farmarna i Great Plains. Hårdast drabbades North och South Dakota och västra Minnesota, där stormen knappast kommer att glömmas i första taget. Snöovädret i kombination med stormvindar drev ställvis snön till höga vallar.

Anledningen var en ovanligt stark kallfront som drog över området. Flera huvudvägar måste stänga i North Dakota som en följd av halka och dålig sikt. Bilar, bussar och traktorer med vagnar fastnade i snön eller hamnade i diket längs landsvägarna.

Rekordstora snömängder

Den 11 oktober hade stormen nått en omfattning som föranledde regeringen i North Dakota att aktivera den statliga nödfallsplanen. Enligt guvernören Doug Burgum måste regeringen prioritera åtgärderna för att i första hand skydda befolkningen mot ovädret.

På många orter slog snömängderna alla tidigare rekord för årstiden. Regionens jordbrukare är en av de svårast drabbade grupperna. Producentorganisationerna befarar totalförluster på åkrar med oskördat vete.

Det har varit ett svårt år för farmarna. Great Plains träffades redan på våren av rekordöversvämningarna i hela Mellanvästern. Sådden måste skjutas upp med flera veckor. Följaktligen har skörden försenats påtagligt.

I september kom en period med ihållande regn som förhindrade en skörd på de blöta åkrarna. Marken hann inte torka upp ordentligt innan snön började falla. Många områden fick mellan 60 och 90 cm snö, noterar Daryl Lies från North Dakota Farm Bureau.

Producenterna oroar sig nu över följderna. De hade hoppats på en god skörd som skulle motverka de svaga råvarupriserna. Stora mängder majs, soja, vårvete och sockerbetor ligger fortfarande kvar under snön och det mesta vetet har lagt sig.

På många djurgårdar har boskapen haft det tufft. Producenterna har inte alla gånger lyckats nå fram till sina besättningar i den djupa snön ute på betesmarkerna, rapporterar webbtidningen agweek.com.

Majsodlarna hoppas på skörd

Det är ännu omöjligt att uppskatta skadorna. Odlarna hoppas på chansen att åtminstone rädda en del av skörden i ett senare skede. Majs tål frost och kan övervintra. Med litet tur kan skörden fortsätta nästa vår.

Sojabönor är mer ömtåliga men grödorna kan ännu ta sig om vädret blir varmare de kommande veckorna. Odlare av vete och korn kan däremot räkna med kännbara förluster. Det återstår att se vad skördeförsäkringarna täcker.

Sockerbetsodlarna befarar också problem. Betorna klarar kyla till en viss gräns. Bara en liten del av sockerbetorna har ännu hunnit skördas. Vi får vänta med att uppskatta läget tills snön har smält, säger Daryl Lies.

Den statliga jordbrukskommissionen i North Dakota uppmanar alla berörda producenter att rapportera skadorna till de regionala förvaltningarna, så att myndigheterna kan skapa en tydligare bild av situationen i hela delstaten.

Lantbrukssekreterarna har varit flitigt ute på fältet för att granska odlingarna. När utvärderingen är klar, vidarebefordras informationen till guvernören, som avgör om delstaten kommer att ansöka om federal katastrofhjälp.

72888487 2725418690814846 5353620118205104128 O
På många håll måste boskap räddas ur drivorna. FOTO: NWS