34458358131 26E98A4Cc0 O
Argentinas nygamla peronistiska vicepresident Christina Kirchner (mitten) ökar spänningarna inom Mercosur. FOTO: GUE/NGL
Jordbruk EU Globalt Marknad

Valet i Argentina kan
ännu spränga Mercosur

Vänsterperonisten Alberto Fernández valdes under veckoslutet till ny president i Argentina. Hans vicepresident, den förra presidenten Christina Kirchner, väcker onda aningar inom både EU och den sydamerikanska tullunionen Mercosur.

EU:s planerade handelsavtal med sydamerikanska Mercosur avser att öka handeln mellan de båda blocken. Det överlägsna valet av Fernández redan i den första omgången kan innebära ett streck i räkningen för EU:s handelsplaner.

Fernández fick 48 procent av rösterna. Han betecknas allmänt som en marionett som styrs av den blivande vicepresidenten Christina Kirchner. Hon är känd som en hård protektionist.

Kirchner var president mellan åren 2007 och 2015, då landets jordbrukshandel med utlandet delvis låg nere. En förutsättning för EU:s export av jordbruksmaskiner till Argentina var att EU köpte soja, vete och viner från Argentina.

Då Alberto Fernández tillträder som president kan samma mönster upprepas. Den förra presidenten Mauricio Macri kännetecknades av en liberal marknadsekonomisk politik som emellertid slutade i en ekonomisk kris.

Brasilien hotar att lämna Mercosur

Fattigdomen i Argentina har ökat brutalt. Inflationen är den tredje högsta i världen, närmare 50 procent, och landets valuta, peson har förlorat omkring 70 procent av sitt värde i förhållande till den amerikanska dollarn.

Det är inget gott omen för utrikeshandeln. Näringslivet befarar att nästa argentinska regering slår in på en protektionistisk handelspolitik för att spara valuta. Risken för stora handelshinder är uppenbar.

Det inser också Brasiliens president Jair Bolsonaro. Redan inför valet slog han larm om en förestående handelskris som kan hota det sköra handelsavtalet mellan EU och Mercosur. Enligt Bolsonaro kan Mercosur till och med spricka på kuppen.

Bolsonaro kräver att Argentina fortsätter med en liberal handelspolitik. Om inte, kan detta leda till att Brasilien, Uruguay och Paraguay utesluter Argentina ur Mercosur. En andra option är att de tre länderna själva lämnar handelsblocket.

EU följer noga med utvecklingen

Bolsonaro är mån om utvidga handeln med EU inom ramen för avtalet med Mercosur. Men det står redan klart att det nuvarande mercosuravtalet knappast hade förverkligats om Fernández hade varit president.

I Bryssel betraktar man situationen med oro. Argentina är en viktig handelspartner inom Mercosur. Handelsavtalet hade antagligen inte godkänts av landets nya regering, eftersom EU bara delvis har öppnat sin marknad för sydamerikanska jordbruksprodukter.

EU-kommissionen betonar att avtalet är försiktigt avvägt, på ett sätt som balanserar upp Sydamerikas exportintressen mot den känsliga europeiska jordbrukssektorn. Optimisterna hoppas att Argentina ska inta en försonligare linje för sina egna intressens skull.