Jordbruk Globalt Marknad

Australisk farmare kopplar
Roundup till cancersjukdom

En cancersjuk australisk farmare har stämt kemikoncernen Bayer inför rätta. Han anklagar Bayer för att inte ha utfärdat tillräckliga varningar om farorna med glyfosat. En australisk trädgårdsmästare har likaså stämt Bayer på samma grunder.

Den 67-åriga farmaren hävdar att hans lymfkörtelcancer har förorsakats av hanteringen av Roundup. Enligt farmaren hade Bayer inte i tillräcklig utsträckning informerat honom om farorna med glyfosat.

De två fallen är de första i sitt slag i Australien. Farmaren och trädgårdsmästaren företräds av en gemensam advokat inför delstaten Victorias högsta domstol. Fallet är det hittills första i sitt slag i Australien.

Enligt farmaren och trädgårdsmästaren hade tillverkaren av Roundup inte informerat användarna om riskerna. Enligt uppgift saknades hänvisningar som skulle ha föreskrivit andningsskydd och skyddshandskar under besprutningen.

Den gemensamma advokaten uppger att farmaren och trädgårdsmästaren regelbundet har använt glyfosat i flera tiotals år. Advokaten har enligt uppgift redan kontaktats av ett hundratal andra personer i Australien med liknande problem med hälsan.

Advokaten säger sig vara övertygad om att fler fall kommer att hamna i rätten. Han framhåller att personerna ifråga är sjuka och förtjänar ersättning. Australier bör ha samma rätt som amerikaner, säger advokaten och hänvisar till rättegångarna i USA.

Där har patienter med lymfkörtelcancer tilldömts mycket höga skadestånd med hänvisning till långvarig exponering mot glyfosat. Antalet amerikanska glyfosatoffer som klagar mot Bayer har stigit från 13.400 patienter till 18.400 patienter under de senaste tre månaderna.

Bayer Australia förklarade att koncernen uttrycker sin medkänsla med varje cancerpatient men hänvisar samtidigt till omfångsrika vetenskapliga rön som avvisar alla kopplingar mellan Roundup och non-Hodgkin-lymfomet, eller cancer i lymfkörteln.

Den australiska producentorganisationen NFF framhåller att mer än 800 vetenskapliga studier bekräftar att glyfosat som används enligt föreskrifterna inte framkallar cancer. Till samma slutsats kommer den australiska växtskyddsinspektionen APVMA.