Jordbruk Globalt Marknad

Effektivare logistik
ska dämpa matsvinnet

FN:s matorganisation FAO kritiserar det ökande matsvinnet i en ny rapport. Upp till 14 procent av alla globalt producerade livsmedel förstörs i kedjan mellan skörd och handeln. Detta borde förhindras genom effektivare lagring och transport.

Enligt rapporten varierar förlusterna starkt, beroende på region, varugrupper och olika etapper inom livsmedelskedjan. På områden med höga förluster finns stor potential att minska matsvinnet.

En alltför stor del av livsmedlen når aldrig konsumenten. De försvinner någonstans på vägen. De största problemen gäller inom transport och lagring av frukt och grönsaker. Det finns också stora regionala skillnader i världen.

I de centrala och sydliga delarna av Asien är matsvinnet som störst. Där går 20 procent av maten förlorad på vägen till konsumenterna. I Europa och Nordamerika är förlusterna omkring 16 procent. Också det är högre än det globala medeltalet.

I norra Afrika och västra Asien försvinner eller förstörs omkring 12 procent av livsmedlen under hantering och transport. Bäst är situationen i Australien och Nya Zeeland, där matsvinnet har begränsats till endast 6 procent.

Det hjälper inte att bara kritisera matsvinnet och försöka åtgärda problemen. För att tackla problemet möjligast effektivt, måste man försöka finna orsakerna och förstå varför livsmedel går förlorade, säger FAO:s generaldirektör Qu Dongyu.

Det gäller att minska förlusterna under skörd, lagring och transport. Detta skulle samtidigt främja den globala ekonomiska tillväxten och produktiviteten. Sist och slutligen minskar sådana åtgärder också utsläppen av klimatskadliga växthusgaser.

FAO medger att matsvinnet är svårt att komma åt, både organisatoriskt och tekniskt. En möjlighet är att förbättra kylkedjan och förpackningstekniken. Å andra sidan höjer detta i sin tur energiförbrukningen och mängden plastavfall.

Enligt Qu Dongyu har matsvinnet också en moralisk dimension. Globalt lider 820 miljoner människor dagligen av hunger. Detta är en aspekt som inte kan försvaras, skriver generaldirektören i förordet till rapporten.