SLC - 49524238048 0083E07A8E O
Nytt snabbtest ger ASF-klarhet

En ny snabbtestmetod för afrikansk svinpest har utvecklats i USA. Testet levererar en tillförlitlig preliminär diagnos inom 20 minuter. Brittiska och polska forskare har för sin del kartlagt den afrikanska svinpestets genuppsättning.

SLC - Nk 3
Mikrolån, jordbruksmaskiner och olivträdsplantor lockar flyktingar till Nagorno-Karabach

Syriska flyktingar får mark, bostäder och andra förmåner om de startar nya liv och lantbruk i Nagorno-Karabach. De bosätter sig dock på ockuperad mark i ett krigsdrabbat ”land” som inte är internationellt erkänt.

SLC - Lpx 23026
Glyfosat är tryggt hävdar USA:s miljöbyrå

USA:s miljöbyrå EPA har förnyat sin säkerhetsprövning av glyfosat med positivt resultat. Enligt byrån utgår ingen cancerrisk eller annan fara för hälsan från glyfosat. Resultatet uppges bygga på tioåriga studier men möter också misstro.

SLC - Norgepals
Norges pälsdjursfarmare kompenseras för nedläggningar

Norges regering har enats om kompensationerna till landets pälsdjursfarmare då näringen läggs ned i februari 2025. Enligt regeringsbeslutet ska farmerna kompenserats till sitt fulla värde, men ännu vet ingen hur mycket detta kostar staten.

SLC - Lpx 108494
EU ökar exporten av mejeriprodukter

EU-exporten av mejeriprodukter ökade massivt under fjolåret, framgår det av ny statistik från kommissionen. Mest ökade exporten av smör och skummjölkspulver, medan exporten av helmjölkspulver minskade.

Kritiken mot CETA-avtalet ökar i Nederländerna

EU:s frihandelsavtal med Kanada (CETA) trädde provisoriskt i kraft redan 2017 i väntan på ratificering av parlamenten i alla medlemsländer. Motståndet mot avtalet har emellertid ökat och nu stockar processen i Nederländerna.

SLC - Guerbes Sanhadja 1
Biodling hjälper att bevara våtmarker i Algeriet

Våtmarksområdet Guerbès-Sanhadja i Algeriet klassades år 2001 som ett område av internationell betydelse enligt RAMSAR-konventionen. Men jordbruket i området var inte hållbart, så något behövde göras. Biodling blev då ett redskap för förbättringar.

SLC - Biofachm99J7Ybdwr
Ekomarknaden fortsätter att växa i EU och globalt

Marknaden för ekologiska livsmedel fortsätter att växa. I Europa steg omsättningen med ekologiska livsmedel från 33 miljarder euro till 40,7 miljarder euro under år 2018, enligt statistik som publicerades i anslutning till specialmässan Biofach i Nürnberg.

Arlas omsättning ökade under 2019

Arla Foods omsättning ökade något under 2019. Främst berodde ökningen på varumärkesförsäljningen som ökade med 5,1 procent.

SLC - Atria Grohn
Atrias starka export till Kina fortsätter

Atrias export av svinkött till Kina fortsatte växa 2019, och takten förväntas öka 2020. Koncernens rörelseresultatet blev något bättre 2019 än för året innan, sade Atrias VD Juha Gröhn under en presskonferens förra veckan.

Atria utlovar bättre producentpriser för inhemskt svinkött – HKScan på samma linje

Den starka exporten till Kina kommer att synas i producentpriserna, lovar Atrias VD. Jari Leija som är chef för HKScan Finlands företagsverksamhet tror också på stigande svinpriser.

SLC - 20707248 Efe87Cd32D O
Bayer måste ersätta skador för flyktigt ogräsmedel i USA

En domstol i USA har dömt kemikoncernerna Bayer och Basf till böter och skadestånd på sammanlagt 265 miljoner USA-dollar, sedan det flyktiga ogräsmedlet Dicamba enligt uppgift har skadat en angränsande plantage med persikor.