Liz Truss
Den brittiska handelsministern Liz Truss har per video förhandlat fram ett handelsavtal med japanerna, i rutan utrikesminister Toshimitsu Motegi. FOTO: Gov.uk
Jordbruk EU Globalt Marknad

Britterna slöt avtal
om handel med Japan

Tji fick EU-gubbarna. Brexit är i stark motvind, men Storbritannien har på en kort tid förhandlat fram och undertecknat ett frihandelsavtal med Japan. Britterna ska bland annat sälja jordbruksprodukter till japanerna.

Avtalet uppges vara skräddarsytt för den brittiska ekonomin, uppger regeringen i London. Det ska bidra till ökad handel och konkurrensfördelar. Avtalet medför större fördelar än handelsavtalet mellan EU och Japan.

Enligt premiärminister Boris Johnson och handelsminister Liz Truss ska avtalet betraktas som en viktig etapp mot handelsavtalet CPTPP, som kan öppna vägen för brittiska företag till det viktiga Stillahavsområdet.

Bland de upplistade produkterna i japanavtalet noteras blåmögelost, kex och malt. Avtalet bygger på EU:s handelsavtal med Japan, där britterna inte längre får vara med. I gengäld kan britterna i stället göra affärer på egen hand.

Det handlar om ett slags glidande övergång. Britterna kan till exempel haka på och exportera mer ost till Japan med nedsatt tull, om EU inte utnyttjar hela sin exportkvot. Förmånliga tullar gäller också för nöt- och griskött.

Vi har nått ett historiskt handelsavtal med Japan. Förhandlingarna genomfördes rekordsnabbt. Det blir vårt första stora handelsavtal, triumferade den brittiska handelsministern Liz Truss då avtalet presenterades.

Hård törn för brexitavtalet

Enligt Truss ska avtalet med Japan trygga jobb inom livsmedels-, dryckes- och de tekniska branscherna. Regeringen hoppas att värdet av handeln med Japan kan öka med 15,2 miljarder pund, eller 16,5 miljarder euro.

Japans premiärminister Shinzo Abe ska senare underteckna avtalet innan han som planerat avgår från sin post. Det japansk-brittiska avtalet ska träda i kraft i början av januari 2021.

Den brittiska premiärministern Boris Johnson har däremot igen en gång lyckats reta upp EU:s brexitförhandlare. Nu river han upp delar av avtalet som gäller Nordirland. EU-sidan betecknar detta som ett klart brott mot alla tidigare löften.

Johnson vill ensidigt ändra flera viktiga punkter i brexitfördraget som gäller Nordirland. Enligt Johnson hotar fördraget det förenade konungadömets territoriella integritet. I egenskap av regeringschef måsta han därför ingripa.

Johnson hävdar att tullreglerna för gränsen mellan Irland och Nordirland kommer att regeras av en främmande makt, d.v.s. EU. Därför måste avtalet ändras. En majoritet i det brittiska underhuset stödde planerna i en omröstning på måndagen.

Chockar flera garvade ministrar

EU-sidan går givetvis het och betraktar åtgärden som ett klart brott mot brexitavtalet. I Bryssel påpekar man att Johnson själv har varit med om att utarbeta avtalet. Hans regering medger att förändringen i viss utsträckning kan förorsaka juridiska problem.

Enligt Johnson finns det ingenting som hindrar britterna att öppna avtalet på denna punkt. Han anser att ett skyddsnät är nödvändigt för att trygga relationerna mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

Flera tidigare brittiska premiärministrar är däremot chockade. John Major, David Cameron och Theresa May befarar att ingreppet kan skada Storbritanniens internationella rykte och den sköra freden i Nordirland.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier förnekar att överenskommelsen om Nordirland skulle hota den brittiska integriteten. Vi har förhandlat fram denna delikata kompromiss med Boris Johnson för att trygga freden på det brittiska öarna, twittrade Barnier.

Bryssel kräver att regeringen i London ska återgå till ordningen senast i slutet av september. Diplomater befarar att Johnsons nyaste upptåg kan skada relationerna till den grad att en hård brexit hotar, med tullar och höga handelshinder.