Jordbruk EU Globalt Marknad

EU och USA enades om
minimalistiskt handelsavtal

EU och USA har hittills misslyckats med alla försök att lösa sina handelspolitiska knutar. Nya tullar kommer och går, men det stora genombrottet låter vänta på sig. Nu har parterna överraskande enats om ett miniavtal som avskaffar några få tullar.

På begäran av USA har Bryssel och Washington slutit ett handelsavtal som sänker importtullarna på amerikansk hummer. I gengäld underlättar USA importen av utvalda EU-produkter.

Enligt överenskommelsen beviljar USA lättnader för importen av bestämda typer av glas- och keramikprodukter, cigarrettändare och färdigmat från EU. Avtalet motsvarar en handelsvolym till ett värde av 168 miljoner dollar, eller drygt 142 miljoner euro.

Överenskommelsen ska starta en positiv process som kan fortsätta, uppgav USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och EU:s handelskommissionär Phil Hogan då avtalet hade undertecknats.

Washington har redan länge krävt att EU ska slopa importtullarna på amerikansk hummer. President Donalt Trump förnyade kravet senast i juni. Som motåtgärd hotade Trump med nya strafftullar på europeiska bilar.

Handelsrelationerna mellan USA och EU har varit spända ända sedan USA började kassera importtullar på stål från EU. De strafftullar som USA pålägger talrika EU-produkter i samband med tvisten om subventionerna för Airbus har inte gjort saken bättre.

För bara en dryg vecka sedan meddelade USA-sidan att man upprätthåller tullarna på flygplan från Airbus. Förteckningen över tullpliktiga varor från EU har däremot justerats en aning.

President Donald Trump har däremot inte slopat sina krav att införliva jordbruksprodukter i handelsförhandlingarna mellan EU och USA. EU gick denna gång in på några av USA-sidans önskemål utan att ge efter för kravet på ett stort handelsavtal.

För två år sedan krävde Trump att jordbruket måste ingå i nästa handelsavtal mellan USA och EU. Kommissionens dåvarande ordförande Jean-Claude Juncker lyckades avvärja kravet genom att köpa soja från USA.

För EU var sojan ett lämpligt lockbete som USA-sidan gärna slukade. I verkligheten kunde EU dra nytta av överenskommelsen. Priset på USA-soja hade fallit betydligt efter att Kina införde tullar på amerikansk soja.