21368614 1545781152147365 4617523646374190900 O
Den amerikanska växtförädlaren Cibus utvecklar nya sorter med gensaxen. En ny metod ska göra det möjligt att avslöja genetiska förändringar, hävdar ett forskarteam i USA. FOTO: Cibus
Jordbruk EU Globalt

Kontroversiell testmetod
uppges avslöja gensaxen

En ny testmetod som har utvecklats i USA kan avslöja om en växt har modifierats med hjälp av gensaxen. Det hävdar flera europeiska miljöorganisationer. Detta skulle slå ut argumenten att tillåta gensaxen för att modifieringen ändå är omöjlig att spåra.

I USA och flera andra länder ute i världen kan växtförädlarna ta fram nya sorter genom att redigera växtens DNA-material utan att tillföra främmande, transgent material. Metoden betraktas som trygg och relativt okomplicerad.

I EU är gensaxen ännu förbjuden. Förespråkarna vill godkänna tekniken i EU, med argumentet att gensaxen motsvarar en naturlig mutation som inte lämnar några genetiska spår. Den gamla GMO -tekniken tillför däremot främmande DNA som är lätt att avslöja.

Nu vill en amerikansk forskare slå hål på argumentet om den osynliga gensaxen. Enligt den tyska miljöorganisationen VLOG (Förbundet för livsmedel utan genteknik) tyder resultaten på att det går att avslöja gensaxen crispr-cas9 och liknande metoder.

VLOG hänvisar till ett forskarteam under ledning av John Fagan vid Health Research Institute i USA-delstaten Iowa. Teamet offentliggjorde på måndagen en metod som uppges avslöja förändringar i grödornas genom efter förädling med gensaxen.

Spårar gensaxen hos rapssort i USA

Enligt Fagan och hans stab har forskargruppen lyckats spåra upp modifieringar av genomet hos en herbicidtolerant rapssort som har utvecklats med hjälp av gensaxen hos växtförädlaren Cibus. Sorten odlas allmänt i USA och Kanada.

Den nya testmetoden från Fagan kan enligt uppgift fastställa konstgjorda förändringar i plantans genom, fastän bara en enda bokstav i den genetiska kartan har modifierats. Detta har hittills varit en närapå omöjlig utmaning.

Enligt Fagan är det sannolikt möjligt att påvisa genetiska förändringar hos de flesta genförändrade grödor. De europeiska miljöorganisationerna betraktar detta som ett starkt argument mot gensaxen.

Testmetoden avväpnar myndigheterna och genteknikindustrin, som därmed saknar argument för att tillåta gensaxen, triumferade företrädare för VLOG vid en presentation på måndagen.

Metoden presenterades gemensamt av flera miljöorganisationer i Europa, Nya Zeeland och USA, bland dem också Greenpeace. Enligt organisationerna vederlägger forskarrönen i Iowa alla argument för att tillåta gensaxen i Europa.

Det finns inga ursäkter längre – de bestående säkerhetsreglerna och märkningen av alla gentekniskt förändrade livsmedel måste bestå också i fortsättningen, kräver livsmedelsexperten Franziska Achterberg från tyska Greenpeace.

Greenpeace kräver att EU sätter in den nya metoden för att stoppa importen av livsmedel som har förädlats med hjälp av gensaxen. Hittills har detta varit tekniskt omöjligt, då genetiskt förändrade organismer inte går att upptäcka.

Växtförädlarna förblir skeptiska

Växtförädlarna låter sig inte imponeras. Generalsekreterare Garlich von Essen vid Euroseeds ser inget nytt i metoden. Kända punktmutationer kan detekteras med kvantitativ polymeraskedjereaktion (PCR), säger han. Det gäller också rapsvarianter från Cibus.

De tyska växtförädlarnas organisation BDP konstaterar att den nya metoden kan identifiera en gröda vars genetiska modifiering är känd. Däremot går det inte att skilja mellan ursprunget av identiska genetiska förändringar eller ursprunget av en mutation.

Enligt BDP kommer tekniken inte med något nytt. Växter med genetiska förändringar, antingen genom konventionella förädlingsmetoder eller naturliga faktorer, betraktas inte som gentekniskt förändrade organismer.

Den statliga tyska myndigheten för konsumentskydd och livsmedelssäkerhet låter sig inte heller imponeras. Testets utvecklare har enligt myndigheten felaktigt utgått från att rapsen muterar som en följd av gensaxen. I verkligheten var det en tillfällig mutation.

Enligt oberoende forskare kan gensaxen ur juridisk och praktisk synpunkt jämställas med konventionell förädling men är mycket snabbare. Trots detta är metoden förbjuden i EU, till nackdel för många växtförädlare.