EU och Mexiko enades om förnyat handelsavtal

EU och Mexiko har förhandlat fram ett förnyat och moderniserat handelsavtal. Enligt handelskommissionär Phil Hogan gynnar avtalet bland annat den europeiska exporten av jordbruksprodukter.

Valio börjar distribuera laktosfritt mjölkpulver i USA

Valio har inlett samarbete med amerikanska Palmer Holland för att börja distribuera laktosfritt mjölkpulver i USA, skriver koncernen i ett pressmeddelande.

WTO-länder vill trygga handeln under coronakrisen

Både stora industriländer och mindre nationer inom världshandelsorganisationen WTO och den internationella valutafonden IMF vädjar för en öppen handel med jordbruksprodukter under coronakrisen.

Bekämpningsmedelsrester har påträffats i apelsiner från Israel

​​Tullen har i början av år 2020 effektiverat övervakningen av israeliska apelsiner, eftersom man i dem har påträffat bekämpningsmedlet bromopropylat som är förbjudet i EU. Tullen har avvisat cirka 104 000 kilo apelsiner.

Ukraina förbjuder sina medborgare att lämna landet - allt fler inhemska arbetstagare måste rekryteras till vårens säsongsjobb

​​I och med att Ukraina förbjuder sina medborgare att lämna landet betyder det att allt fler inhemska arbetstagare behövs till vårens arbeten. JSM har nu skickat e-post till producenter för vilka det på kvotlistan över 1500 personer namngivits arbetstagare från bland annat Ukraina.​

SLC - Spannmalsprodukter Mw
Närproducerad mat få förunnad ur globalt perspektiv

Endast en bråkdel av världens befolkning skulle klara sig enbart på närproducerade livsmedel, visar en studie gjord av Aalto-universitetet. Under kriser som coronapandemin är en möjligast hög självförsörjningsgrad viktig.

SLC - Euib9 Euxg Aaq Tw7
Trump beviljade miljardpaket för att trygga matförsörjningen

President Donald Trump och hans regering har beviljat ett 19 miljarder dollar (17,5 miljarder euro) tungt stödpaket till jordbruket. Pengarna ska stöda farmarna och effektivera USA:s matförsörjning som har drabbats av svåra störningar under coronakrisen.

Corona stänger ned jätteslakteri i Kanada

En av Kanadas största slakterianläggningar i provinsen Alberta har stängts på obestämd tid efter ett allvarligt utbrott av covid-19. Minst en av slakteriets anställda har dött, medan närmare 500 personer har smittats.

USA-farmare söker utväg ur mjölkkrisen

​I USA har efterfrågan på mjölkprodukter för storkonsumenter rasat. I viktiga mjölkproducerande delstater som Wisconsin, Pennsylvania och Texas måste producenterna hälla ut sin mjölk. En handlingsplan ska stabilisera marknaden.

Finländska ägg- och köttprodukter beviljades exporttillstånd till Singapore

​Singapore beviljade i början av april exporttillstånd för finländska äggprodukter samt konserverat fjäderfä-, gris- och nötkött. Fjäderfäkött och ägg fick ännu inte exporttillstånd, men arbetet med dessa tillstånd fortsätter.

​Kampanjen Insekthotell2020 kör i gång

Kampanjen Insekthotell2020, som inleddes den 1 april 2020, uppmanar finländare att bygga insekthotell på gårdsplaner, balkonger och stigar. Kampanjen är en del av FN:s internationella växtskyddsår och grundar sig på att insekter riskerar utrotas i hela världen. Hålbyggande pollinerare överlever och förökar sig inte utan lämpliga boplatser, vilket leder till att odlings- och nyttoväxter riskerar försvinna.

Husdjur och boskap överför ingen corona

Varken grisar, höns, hundar eller katter sprider coronavirus till människor. Skärpta granskningar av slaktdjur är därför inte aktuella, framhåller experter vid det tyska Friedrich-Loeffler-Institutet för forskning inom smittosamma sjukdomar.