Jordbruk EU Globalt Marknad

Mercosuravtalet
väcker nya tvivel i EU

Kritiken tilltar mot EU:s planerade frihandelsavtal med sydamerikanska Mercosur. Fastän Tyskland hör till de länder som skulle gynnas mest av frihandelsavtalet, uttrycker förbundskansler Angela Merkel nu ”ansenliga tvivel” inför konsekvenserna.

Enligt Merkels presstalesman Steffen Seibert följer den tyska regeringen avverkningarna och skogsbränderna i Amazonas med växande oro. Regeringen tvivlar på att avtalet ska kunna träda i kraft mot bakgrunden av de enorma förlusterna i Amazonas.

Enligt en kartläggning vid Brasiliens nationella institut för rymdforskning (Inpe) har mer än 9.000 kvadratkilometer regnskog avverkats mellan augusti 2019 och juli 2020. Det innebär en ökning med 35 procent.

Den tyska regeringen påpekar att EU för närvarande genomför en juridisk prövning av frihandelsavtalet. Därefter ska medlemsländerna i rådet granska och godkänna avtalet, varefter det ännu ska ratificeras i EU-ländernas respektive parlament.

Avtalet med de fyra sydamerikanska mercosurländerna Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay har ända från början varit föremål för kritik. Avtalet uppfattas bland annat som ett hot mot EU:s jordbruk.

Avtalet underlättar kännbart exporten av bland annat fågel- och nötkött från Sydamerika till EU. Förhandlingarna har pågått i mer än tjugo år med flera avbrott på grund av djupa meningsskiljaktigheter. Parterna nådde till slut samförstånd för ett drygt år sedan.

I samband med en träff med representanter för Fridays for Future för en dryg vecka sedan, uppges Angela Merkel ha lovat att hon inte kommer att underteckna avtalet. Seibert bekräftade inte uppgiften inför pressen.

Tysklands industri har största intresset

Ratificeringen av mercosuravtalet har redan tidigare stött på patrull i flera medlemsländer. Frankrike har förebådat ett veto eller en blockad om Brasiliens president Jair Bolsonaro inte visar vilja att ändra landets skogspolitik.

Macrons linje har fått gensvar i Irland, där regeringen har hotat med ett veto mot Brasilien. I Österrike växer likaså motståndet mot mercosuravtalet. De tyska jordbrukarna befarar förluster om fler sydamerikanska jordbruksprodukter börjar strömma in i EU.

Den tyska förbundsregeringen har hittills motsatt sig en blockad. Bland annat har man hänvisat till stränga klausuler i avtalet som förpliktar till ett uthålligt klimatskydd. Tyskland hör till de länder som starkast stöder mercosuravtalet.

Den tyska industrin räknar med betydande exportchanser för tyska bilar, maskiner och annan teknisk utrustning om avtalet träder i kraft. Men det förutsätter att alla medlemsländer ratificerar avtalet.