Eb Udet6 Waag W56 O
Kemikoncernen Bayer har lyckats avvärja en våg av rättstvister i USA, men förlikningen har blivit dyr. Koncernchefen Werner Baumann har fått fortsatt förtroende av styrelsen men koncernens aktie ligger ännu lågt. FOTO: Bayer
Jordbruk Globalt Marknad

Bayer är på god väg mot
förlikning i glyfosataffären

Kemikoncernen Bayer uppges ha nått betydande framsteg inom förlikningen i rättstvisterna om glyfosat i USA. Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att flera tusen rättegångar igen har kunnat avvärjas genom förlikning.

Ursprungligen gäller rättegångarna den amerikanska kemikoncernen Monsanto, som numera tillhör Bayer. De kärande hävdar att de har insjuknat i cancer efter att ha använt ogräsmedlet RoundUp, som har utvecklats av Monsanto.

I början av denna vecka var ingen representant för Bayer redo att kommentera situationen. Enligt Bloomberg lyckades koncernen denna gång avvärja omkring 15.000 rättstvister. Tidigare har Bayer nått samförstånd i åtminstone 47.000 fall.

Bayer har arbetat med alla advokatbyråer, fört rättegångar i domstol och har vunnit viktiga fall, heter det i en rapport som Bloomberg refererar till. Sammanlagt handlar det om 125.000 inlämnade och icke inlämnade stämningsansökningar.

Koncernchefen fick förnyat mandat

Totalt har Bayer reserverat 10,9 miljarder dollar för förlikning och eventuella nya fall i framtiden. Koncernens aktieägare ser positivt på utvecklingen. I början av veckan steg Bayer-aktien med två procent och blev en vinnare på börsen i Frankfurt.

Styrelsen för Bayer föreslår enhälligt för bolagsstämman att mandatet för koncernchef Werner Baumann ska förlängas fram till den 30 april 2024. Enligt styrelsen är Baumann rätt person att lotsa Bayer genom de följande åren.

På Baumanns egen begäran förlängdes kontraktet inte med de sedvanliga fyra åren. Enligt styrelsen uppfyllde man därmed den 57-årige koncernchefens personliga önskemål, heter det i ett pressmeddelande.

Därmed har Baumann möjligen lyckats återställa sitt ramponerade anseende efter de kontroversiella skadeståndsprocesserna, som började för två år sedan i en domstol i San Francisco.

Bayer-ägda Monsanto dömdes då att betala ett skadestånd på 289 miljoner dollar till en cancersjuk skolvaktmästare, som hade arbetat med glyfosatpreparatet RoundUp. Enligt offret hade Monsanto inte varnat tillräckligt för riskerna.

I målet hänvisade klagandesidan till den kritiska glyfosatrapporten från WHO:s cancerforskningsinstitut IARC, som är den enda forskningsinstitutionen som klassificerar glyfosat som cancerframkallande substans.

Monsanto hänvisade till att alla andra forskningsinstitutioner har friat glyfosat från misstankarna om skadlighet för hälsan. Hit hör bland annat USA:s miljöstyrelse EPA, EU:s matsäkerhetsorgan Efsa och EU:s kemikaliemyndighet Echa.

Aktiekursen ligger ännu lågt

Efter domen rasade Bayers aktiekurs med mer än tio procent på börsen i Frankfurt. Därmed förintades med ett slag omkring tio miljarder euro av Bayers börsvärde. Koncernen led en våldsam prestigeförlust.

Våren 2019 hade koncernens aktie förlorat närmare 40 procent sedan köpet av Monsanto. Aktien ligger fortfarande lågt på börsen i Frankfurt. Där ryktas det om att koncernchefen kanske ändå sitter lösare än det officiella pressmeddelandet låter förstå.