Jordbruk EU Globalt Marknad

Mercosuravtalet
kanske öppnas igen

Frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur fortsätter att väcka kontroverser. Tysklands förbundskansler Angela Merkel tvivlar på avtalet i sin nuvarande form och kräver förändringar. EU:s jordbruksministrar är likaså skeptiska.

Debatten om EU:s handelsavtal med Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay går in i sin hetaste fas. Dokumentet översätts för närvarande till alla officiella EU-språk. I oktober ska medlemsländerna ta ställning till texten.

Proceduren kan ännu haka upp sig i flera repriser, både i medlemsländerna och i parlamentet. Åtminstone Frankrike, Nederländerna och Österrike har hotat att lägga in veto mot texten.

I egenskap av ordförandeland för EU håller Tyskland i trådarna under hösten. Förbundskansler Angela Merkel har länge hoppats på ett avtal med Mercosur, som skulle gynna exporten av tyska bilar, maskiner och teknisk utrustning.

I gengäld skulle EU delvis öppna gränserna för sydamerikanska jordbruksprodukter som nötkött. Nu börjar Merkel tvivla på projektet. Under nuvarande omständigheter vore det en falsk signal att underteckna dokumentet, medgav den tyska kanslern nyligen.

Merkel uppgav att hon delar avtalets anda och intentioner, men frågor som gäller klimat- och miljöskyddet måste förhandlas om. Frågan är om detta förmår röja den skepsis som råder i talrika medlemsländer.

I samband med EU:s agrarministermöte i början av september tog den tyska agrarministern Julia Klöckner avstånd från en ratificering av mercosuravtalet. De flesta andra jordbruksministrar gick på samma linje.

Sydamerika hotar med Kina

Brasiliens regering hade tidigare avvisat kritiken mot Mercosur. Enligt ett uttalande från Brasiliens utrikesministerium är det svårt att förstå den negativa inställningen i Europa. Ingenting blir bättre av att gå emot avtalet.

Å andra sidan har EU ont om goda alternativ. I Bryssel befarar man att de sydamerikanska länderna vänder ryggen mot EU för att i stället börja förhandla med Kina. EU kan förlora en viktig handelspartner som samtidigt skulle tappa intresset för klimatskyddet.

Den långa processen har också frestat på intresset i Sydamerika. Brasilien, Uruguay och Paraguay hoppas fortfarande på mer frihandel, medan Argentina igen tenderar till återhållsamhet och protektionism.

Den nya vänsterregeringen i Buenos Aires vill skydda sin marknad mot import, såsom i många tidigare skeden under de tjugo år länga förhandlingarna. Parterna förefaller att ha missat tåget igen en gång.