Sauerrahmbutter Torgau
Smöret blev dyrare i augusti, noterar FAO. FOTO: Bennewitz
Jordbruk Globalt Marknad

De globala matpriserna
fortsatte uppåt i augusti

En försvagad US-dollar och en stimulerad efterfrågan fortsatte att driva upp världsmarknadspriserna på matvaror i augusti. Den positiva trenden fortsatte för den tredje månaden i följd, noterar FN:s livsmedelsorganisation FAO.

Mest steg priserna på socker och växtoljor, men också spannmålen blev något dyrare. Prisutvecklingen för kött och mjölk stampade däremot på stället. Enligt FAO steg matpriserna i medeltal med 2,2 procent i augusti.

Prisindexet för spannmål klättrade i augusti med 1,9 procent i jämförelse med nivån i juli. Spannmålspriset har stigit ännu kraftigare på årsbasis. I augusti 2020 blev spannmålen 7,0 procent dyrare, jämfört med motsvarande månad för ett år sedan.

Mest steg priset på sorghum/durra, korn och majs. Sorghum klättrade i augusti med 8,7 procent i jämförelse med juli månad. Förklaringen är ett importsug från Kina. Kornpriset steg med 3,2 procent, vilket FAO också förklarar med en växande import i Kina.

De senaste stormskadorna i amerikanska Iowa har väckt bekymmer över USA-produktionens utveckling, varvid majspriset har stigit med 2,2 procent. Vetet steg också något som en följd av försämrade produktionsutsikter i EU och stigande exportpriser.

Mjölkpriset stagnerar men smöret blir dyrare

Mjölkprisindexet förblev praktiskt taget oförändrat i augusti. I jämförelse med motsvarande fjolårsvärde för mjölkprodukter noterade FAO en ökning med 1,7 procent. Noteringarna för ostar och helmjölkspulver sjönk däremot något under månadens lopp.

Anledningen är en minskande efterfrågan på spotleveranser, mot bakgrunden av prognoser som tyder på en god exporttillgänglighet i Oceanien. Där startar den nya säsongen med gynnsamma produktionsutsikter.

Smörnoteringarna är på väg upp. Det är knappt om exportvara på marknaderna och den europeiska efterfrågan ökar. Den starka augustihettan har pressat mjölkleveranserna ytterligare i slutet av sommaren, då produktionen vanligen backar.

Under augusti månad steg dessutom priset på skummjölkspulver. Prisutvecklingen fick ytterligare skjuts av en fortsatt, global efterfrågan på importvara. Uppgången förstärktes dessutom av produktionsminskningar i Europa, noterar FAO.

Priset på socker steg enligt FAO med 6,7 procent under augusti. På årsbasis har sockerpriset stigit med 6,4 procent. Prisutvecklingen förklaras med förväntningar på en sjunkande produktionsnivå.

Produktionsförhållandena i både EU och Thailand har varit ogynnsamma och driver upp sockerpriset. En bidragande orsak är den starka kinesiska efterfrågan på socker. Förväntningar på en rekordskörd i Indien dämpar ändå prisutvecklingen i någon mån.

Priset på gris vänder uppåt

FAO:s köttprisindex förblev praktiskt taget oförändrat i augusti. Jämfört med motsvarande fjolårsnivå har priserna på årsbasis däremot fallit med 8,9 procent. I augusti föll noteringarna på nötkött och fågelkött, trots minskad slakt i viktiga produktionsregioner.

Priset på lammkött föll på grund av en svag importefterfrågan och ett rikligt säsongbetonat utbud i Oceanien. Priset på griskött började däremot stiga efter en fyra månader lång period av fallande priser.

Kinas import av griskött har ökat. Samtidigt har utbudet av globala leveranser begränsats på grund av lägre slaktvikter. I några produktionsregioner har slakterierna dessutom tvingats stänga under längre perioder.

FAO-indexet för växtoljor steg i augusti med 5,9 procent till den högsta nivån sedan januari 2020. Priserna steg för den tredje månaden i följd. Priset på palmolja gick upp efter rapporter om minskande lager. Priset på soja-, solros- och rapsolja steg också i viss mån.