SLC - Ukraina Mats
Kommentaren: När ondskan kommer nära

Det finländska folket och de finländska bönderna är chockade och känner starkt för det ukrainska folket. Under de senaste åren har tiotusentals ukrainare arbetat i Finland och många av dem har varit lantarbetare. De har levt nära många jordbrukarfamiljer. De är våra anställda, kolleger och vänner. Det är kvinnor och män med familj och barn, vars hemland Ryssland nu bestämt sig för att skövla. Kriget har kommit in i våra hem, skriver Mats Nylund, Centralförbundsordförande för SLC.

SLC - Yara Holsether 29277Ba0213E46Ccad2E8B3F4Fe24D4A
Yara vill minska beroendet av livsmedel från Ryssland

Gödseltillverkaren Yaras koncernchef Svein Tore Holsether varnar i ett öppet brev för konsekvenserna för den globala matförsörjningen av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Det vore viktigt att minska beroendet av Ryssland, framhåller Holsether.

Fazer avbryter Rysslandexport

Fazer avbryter all export av sina produkter från Finland till Ryssland, meddelar koncernen i ett pressmeddelande.

Stora Enso stoppar all verksamhet i Ryssland

Stora Enso stoppar all produktion och försäljning i Ryssland tills vidare, meddelar bolaget i ett pressmeddelande. Beslutet har fattats till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

SLC - 36048272926 24D1046915 O
Minerade hamnar hindrar Ukrainas spannmålsexport

Den ukrainska flottan har minerat exporthamnarna i Svarta havet för att skydda dem mot ryska angrepp. Åtgärden stoppar emellertid landets export av spannmål och andra jordbruksprodukter till de internationella marknaderna.

Väderstad stoppar leveranserna till Ryssland

Maskintillverkaren Väderstad arbetade under tisdagen med att stoppa leveranserna till Ryssland på grund av kriget mot Ukraina uppger SVT Nyheter Öst.

SLC - Lpx 00145089
EU godkänner fodertillsats som dämpar metanutsläpp

En central EU-kommitté har godkänt en ny fodertillsats som kan reducera metanutsläppen från kor med upp till 35 procent. Enligt EU-kommissionen kan det nya preparatet bli tillgängligt på EU-marknaden redan inom några månader.

SLC - Land4B
Mörka moln över Malawis tebönder

Familjen Kay, med rötterna i Skottland, har drivit en teplantage i södra Malawi sedan 1920-talet. Men orosmolnen runt familjegården hopar sig. De livgivande vinterregnen försvinner och ett uppror hotar från fattiga och jordlösa grannar som menar att marken stulits från dem.

SLC - Lpx 00146102
Naturinspirerad herbicid stoppar resistenta ogräs

Ett nytt ogräsmedel som baserar sig på naturliga växtprocesser utvecklas som bäst av det israeliska uppstartföretaget FortePhest. Projektet finansieras av den tyska kemikoncernen Basf och Orbia Venture.

SLC - 100101296 10157485070896317 5308732942548205568 O
Hormonkött från Kanada oroar brittiska producenter

Storbritannien förhandlar om medlemskap i handelsavtalet CPTPP, som består av en grupp länder i Stillahavsområdet, bland dem Kanada. Samtalen oroar brittiska bönder, eftersom Kanada gärna skulle exportera hormonbehandlat kött till britterna.

Bayer beklagar störningar i produktionen av glyfosat

Kemikoncernen Bayer rapporterar om tekniska problem inom produktionen av glyfosat. Viktiga råvaruleveranser har störts, vilket i hög grad har reducerat produktionen. Störningarna har föranlett Bayer att åberopa ”Force majeur”-klausulen.

USA öppnar miljardstöd för klimatsmarta farmare

USA:s jordbruksminister Tom Vilsack har ställt ett statligt stödpaket på sammanlagt en miljard dollar till förfogande för pilotprojekt som främjar innovativa och klimatsmarta jord- och skogsbruksmetoder.