Ukraina fick ny jordbruksminister

Ukrainas jordbruksminister Roman Leshschenko lämnade förra veckan sin post av hälsoskäl. Han efterträds av den erfarna politikern Mykola Solskyi, som senast var ordförande för jordbruksutskottet i Ukrainas parlament.

Fonterra lämnar ryska marknaden

Den nyzeeländska mejerijätten Fonterra har stoppat exporten av mejeriprodukter till Ryssland som en reaktion på kriget med Ukraina. Enligt Fonterra-chefen Miles Hurrell är det ingen idé att fortsätta samarbetet under nuvarande omständigheter.

SLC - 20220318 090150
Nils Torvalds: Effekterna av kriget i Ukraina kan hålla i sig 10-20 år

Ryssland har varit en viktig handelspartner för Finland. Men efter invasionen i Ukraina kommer det vara mycket svårt att lita på den ryska ledningen igen. Europarlamentariker Nils Torvalds tror att Putins regim kommer att falla. Men det behöver inte ske i brådrasket.

LF:s insamling för Ukraina har samlat in 12.319 euro hittills

Landsbygdens Folks insamling för det humanitära biståndet till Ukraina har varit framgångsrikt och samlat in 12.319 euro hittills (fredag morgon). Ett stort tack går till alla som bidragit!

SLC - Kartoffel Fraunhofer
Forskare kartlade potatisens arvsmassa

Tyska forskare har för första gången fullständigt dechiffrerat potatisens högkomplexa genuppsättning. Upptäckten kommer att få stor betydelse för förädlingen av nya, robusta och välsmakande potatissorter som stärker den globala matsäkerheten.

USDA stöder utvecklingen av innovativa gödselmedel

USA-regeringen ställer 250 miljoner US-dollar till förfogande för utvecklingen av nya och innovativa gödselmedel. Målet är en uthållig försörjningskedja som ska minska de amerikanska farmarnas beroende av omvärlden.

SLC - 275005439 5008837992532079 3545716637163661683 N
Krig och gödselbrist hotar globala matförsörjningen

Effektiva gödselmedel är nyckeln till en trygg matförsörjning överallt i världen. Framställningen av mineralgödsel har gjort det möjligt att höja skördarna. Stigande energipriser och kriget i Ukraina skadar det effektiva jordbruket.

FSC och PEFC stoppar ryskt trä

De båda systemen för skogscertifiering PEFC och FSC har enats om att svartlista virke och träbaserade produkter från Ryssland och Belarus. Träet från dessa stater klassas som så kallat ”konfliktvirke” och får inte användas i certifierade produkter.

SLC - Lpx 00064432
Vårbruket i Ukraina lider av ryska invasionen

I Ukraina kommer vårbruket att lida kraftigt av den ryska invasionen. Enligt det ukrainska analysinstitutet APK-inform torde vårbruksarealen i landet detta år krympa med hela 39 procent till 4,7 miljoner hektar.

Kriget i Ukraina hotar globala matförsörjningen

Den ryska invasionen i Ukraina kan mutera till en global hungerkris, befarar experter inom FN:s livsmedelsorganisation FAO.

Arla drar sig ur Ryssland

I likhet med flera andra västerländska koncerner lägger mejerikoncernen Arla ned sin verksamhet i Ryssland. Nedläggningen gäller både lokala aktiviteter i Ryssland och exporten av produkter till Ryssland.

Insändaren: Lantbruksjournalister protesterar mot invasionen av Ukraina

Föreningen för finländska jordbruksjournalister och kommunikatörer, Maataloustoimittajat ry, vill uttrycka sin djupa oro för Ukrainas och dess folks säkerhet och framtid. Därigenom vill vi också uttrycka vårt stöd för våra kolleger i Ukraina, vars säkerhet just nu är starkt hotad. Vi anser att Rysslands attack mot Ukraina är helt i strid med internationell rätt. Den är ett brott mot mänskligheten.