Jordbruk Globalt

Bayer får ny chef

Den tyska kemikoncernen Bayer har fått en ny chef. Den nuvarande verkställande direktören Werner Baumann har i förtid lämnat koncernen. Den nya chefen heter Bill Anderson. Han är kemiingenjör och kommer från Roches läkemedelsdivision.

Baumanns mandatperiod skulle ha löpt ut i april 2024, men han har varit under press från koncernens investerare i samband med Bayers övertagande av Monsanto och turerna kring ogräsmedlet Roundup.

Baumann ledde företagets förvärv av Monsanto för 63 miljarder dollar 2018. I kölvattnet av förvärvet måste Bayer axla ansvaret för Monsantos problem som belastade koncernen med cirka 43 miljarder dollar i skulder.

Vid årsstämman 2019 var Baumann den första tillförordnade VD:n för en börsnoterad koncern som inte blev avlöst av aktieägarna. Den tyska koncernen är i dag värd runt 58 miljarder euro på börsen, mindre än Bayer betalade för Monsanto. Werner Baumann har varit vd sedan 2016 efter att tidigare har varit finanschef.

Trots ansträngningarna att bearbeta Monsantos juridiska arv står Bayer fortfarande inför betydande risker på grund av sin exponering mot tvister kopplat till glyfosat, som är den aktiva beståndsdelen som används i ogräsmedlet Roundup.

Bayer står inför tusentals stämningar där man hävdar att glyfosat orsakar cancer. Många investerare kräver att företagets läkemedels- och jordbruksvetenskapliga verksamhet delas upp i separata företag.