Jordbruk Globalt

OECD:s agrarministrar
diskuterade subventioner

Jordbruksministrarna från 48 OECD-länder möttes senaste vecka i Paris för att bland annat diskutera frågor kring global matsäkerhet och en hållbar matproduktion. Ett viktigt tema var också subventioner.

I sitt inledande anförande vidhöll OECD-generalsekreteraren, Australiens tidigare finansminister Mathias Cormann, att medlemsländerna borde avveckla snedvridande och miljöskadliga jordbrukssubventioner.

Enligt Cormann är stöden ineffektiva i sin nuvarande form. Han betonade att regeringarna årligen betalar mer än 800 miljarder dollar i form av subventioner och liknande stöd till jordbruket. Endast 13 procent används för innovation.

Cormann betonade att han är en stark förespråkare för öppna marknader, frihandel och ett regelbaserat internationellt handelssystem. Han uppmanade OECD:s medlemsländer att trygga transparenta och öppna marknader.

Uttalandet var indirekt en känga till EU, som globalt förmedlar det största jordbruksstödet i form av den gemensamma jordbrukspolitiken till ett belopp av 270 miljarder euro. OECD har kritiserat EU-stöden för ineffektivitet med avseende på gröna målsättningar.

På mötet medverkade bland annat Finlands jordbruksminister Antti Kurvinen, som underströk jordbrukets roll för försörjningen. Det mest effektiva sättet att stoppa den akuta livsmedelskrisen vore att avsluta Rysslands anfallskrig i Ukraina, betonade han.

Ministrarna utbytte erfarenheter och synpunkter om hur jordbrukspolitiken kan svara mot nuvarande och framtida utmaningar. Världens växande befolkning är en enorm utmaning, då klimatförändringen och biologisk mångfald förändrar omgivningen.

Den slutliga deklarationen som undertecknades av ministrarna uppmanar länderna att trimma jordbrukspolitikens effektivitet för att nå bättre resultat med avseende på miljön. Det gäller att avväga mellan miljöskadliga och fördelaktiga subventioner.

Som en hälsning till FN:s klimatkonferens COP27 i Sharm el-Sheikh, Egypten, försäkrade ministrarna att jordbrukssektorn är starkt involverad i temat och engagerad att finna lösningar. I detta avseende måste matsäkerheten beaktas.

För första gången kommer jordbruket att lyftas fram i nyckelställning vid COP27. I OECD-mötet i Paris deltog representanter för 48 länder samt EU-kommissionen, FAO, Världsbanken och en rad andra internationella institutioner.