Jordbruk Globalt

Gödselpriset vacklar
på agrarmarknaderna

Priset på gödsel har fallit på världsmarknaderna. Gaspriset har sjunkit och därmed också gödseltillverkarnas produktionskostnader. Jordbrukarna fortsätter att vara återhållsamma med sina inköp av gödsel, vilket i sin tur sätter press på industrin.

Tyska analytiker konstaterar att gödselpriserna har börjat falla på marknaderna. Gödselindustrin har svarat med att öka produktionen men bönderna fortsätter att hålla tillbaka med sina inköp. Detta kan ännu pressa priserna.

Nyhetssajten AgrarHeute fastställer att priserna på världsmarknaderna har fallit med omkring 20 procent sedan medlet av oktober. I Europa är prisfallet inte riktigt lika dramatiskt, men trenden är likartad.

Trots överutbudet på marknaden reagerar jordbrukarna försiktigt. Efterfrågan på fosfat är minst sagt dämpad på de flesta marknader. En bidragande orsak är det milda vädret i Mellaneuropa. Hösten har varit ovanligt varm och det sparar energi.

Ännu för några veckor sedan efterlyste gödselindustrin statliga stöd för att upprätthålla produktionen. Flera anläggningar i Europa drog ned produktionen eller stoppade sina processer helt och hållet.

Nedskärningarna av produktionen i kombination med ett stigande kostnadstryck har i sin tur pressat bönderna. Under hösten har gödselpriset stigit markant medan priset på spannmål började falla. Situationen upplevdes som dramatisk.

De europeiska gastankarna är nu fyllda till bräddarna men handeln med gödsel går fortfarande trögt. På spotmarknaderna har gaspriset redan sjunkit. Det ovanligt varma vädret under hösten har dessutom lugnat ner gasmarknaden.

Sedan gaspriset kulminerade i slutet av augusti, har kostnaderna för produktionen krympt med omkring hälften. Framställningen av ammoniak betraktas igen som potentiellt lönsam men gödseln går dåligt åt på marknaderna.

Det svåra läget har föranlett flera europeiska tillverkare av gödselmedel att försiktigt stimulera produktionen. Enligt Agrarheute meddelade norska Yara nyligen att koncernen har startat upp framställningen av ammoniak till en kapacitetsnivå av 65 procent.