Samen Hessen
Så här ser de märkliga fröpaketen ut. FOTO: Polizei Hessen
Jordbruk EU

Mystiska frön i posten
påträffas också i Europa

Under sommaren varnade det amerikanska jordbruksministeriet för obeställda fröpaket som anländer med post från Kina. Nu har paket också börjat leveras till mottagare i Europa. Bäst att slänga rasket direkt i restavfallet, understryker polisen.

Som mottagare gläder man sig vanligen över ett postpaket från Kina. Det betyder att beställningen från Alibaba & Co äntligen är framme. Men nu kommer plötsligt små paket som ingen har beställt.

Då paketet öppnas, förvandlas glädjen i misstro. Vem har skickat den gåtfulla påsen med det märkliga innehållet? Paketen som ingen har beställt, levereras med rätt namn och rätt adress, men utan en tillstymmelse till förklaring.

Då de märkliga fröpaketen under sommaren för första gången började dyka upp i USA, gick jordbruksministeriet i Washington ut med varningar. USDA befarade till och med en bioterrorattack.

Efter grundlig analys framgick, att innehållet faktiskt bestod av vanliga frön. USDA har identifierat åtminstone fjorton olika fröarter, bland dem senap, kål, mynta, salvia, rosmarin, lavendel, hibiskus och rosor.

Nu har motsvarande försändelser också börjat dyka upp i diverse europeiska länder, åtminstone i Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Inget land i världen förefaller att vara omöjligt för den okända avsändaren.

Fröna ser ut att vara harmlösa, men polismyndigheten i den tyska delstaten Hessen manar till försiktighet. De märkliga fröna kan vara smittade med virus, bakterier eller svampar. De hör hemma i restavfallet och får på inga villkor hamna i bioavfallet eller på komposten.

Enligt pressrapporter forskar myndigheterna i USA och Japan efter paketens ursprung och syften. Som motiv misstänks ”Brushing scam”, en bluff som ibland används inom e-handeln.

Avsändaren försöker höja sin försäljarstatus genom att placera falska beställningar. Det innebär att någon kan ha kapat mottagarens kundkonto och beställer varor under falskt namn.

De kinesiska myndigheterna har nu också kopplats in. Förhoppningen är att utredarna ska spåra den gåtfulla avsändaren. Ur fytosanitär synpunkt är verksamheten olaglig, eftersom EU förbjuder olovlig import av växter och växtprodukter utan särskilt tillstånd.

Läs också: Så inte frön som du inte har bett om