Kaczynski Pi S Org
Den tidigare polska premiärministern Jaroslaw Kaczynski har drivit på ett förbud mot pälsdjurfarmning och utsågs nyligen till biträdande premiärminister. FOTO: PiS
Jordbruk EU Landsbygdsnäringar

Förbud mot pälsfarmer
fällde polsk agrarminister

Den polska regeringen har antagit en ny djurskyddslag som bland annat förbjuder pälsdjursfarmning. Lagen förorsakade stor kalabalik inom regeringen. På kuppen måste jordbruksminister Jan Krzysztof Ardanowski lämna sin post.

I Warszawa rasar en maktkamp inom parlamentet. En viktig roll spelar Jarolslaw Kaczynski, som är ledare för det regerande socialkonservativa partiet Lag och Rättvisa (PiS). Men det råder häftiga spänningar inom regeringen.

Ett av de små regeringspartierna heter ”Solidariskt Polen”, som leds av justitieminister Zbigniew Ziobro. Eftersom PiS måste lita till en mycket knapp majoritet i parlamentet, agerar solidaritetspartiet som tungan på vågen.

Bråket handlar om en ny djurskyddslag som har drivits på av Kaczynski. Han har rykte om sig att vara en stor vän av katter, men hans hjärta klappar tydligen också för andra djur. Kaczynski har tagit initiativet till en förbud mot pälsdjursfarmning i Polen.

Redan för tre år sedan lanserades på Kaczynskis initiativ en proposition som förbjuder pälsdjursfarmning. Idén väckte ingen större entusiasm inom hans egna PiS-kolleger, eftersom partiet åtnjuter sitt största stöd på landsbygden.

Polen är världens tredje största producent av pälsdjur. Staten uppges varje år tjäna uppåt 200 miljoner euro i skattemedel från pälsdjurssektorn. I omröstningen i parlamentet vägrade jordbruksministern och 38 PiS-ledamöter att stöda förslaget.

Det gjorde också alla sexton parlamentariker från Solidariskt Polen och flera representanter från regeringens andra stödparti ”Överenskommmelse”. Slutligen kunde lagen röstas igenom med oppositionens röster.

Djurrättslagen förbjuder pälsdjursfarmning, cirkusar med djur och export av kosher- och halalkött. Den kontroversiella omröstningen fick ett häftigt efterspel, då fjorton PiS-ledamöter uteslöts ur partiet.

Den polska premiärministern Mateusz Morawieki har nu ombildat sitt kabinett och sparkar bland annat jordbruksminister Jan Krzysztof Ardanowski. Han ersätts av jordbruksexperten Grzegorz Puda som blir kombinerad agrar- och skogsminister.

Jaroslaw Kaczynski får nu mindre tid över för umgänget med sina tre katter. Han blir biträdande premiärminister i den nya regeringen. I samband med ombildningen består regeringen av 14 ministrar mot 20 ministrar före krisen.