20201020 Ep 106669 E Egz 030
Agrarkommissionär Janusz Wojciechowski i EU-parlamentet. Det slutliga avgörandet om framtidens CAP fastställs under de påföljande trilogförhandlingarna mellan kommissionen, medlemsländerna och parlamentet.
Jordbruk EU

Livlig CAP-debatt
också i EU-parlamentet

Förslaget till nästa CAP debatterades på tisdagen i EU-parlamentet. En koalition av EPP-gruppen, liberaler och socialdemokrater försvarade sitt gemensamma ändringsförslag, som går ut på en rimlig reform i många hänseenden.

CAP-reformen föranledde en häftig debatt. De tre största gruppernas kompromissförslag siktar på en måttlig skärpning av miljö- och klimatåtgärderna. Villkoret är att varken produktivitet eller inkomster ska försämras.

Kompromissförslaget reserverar 30 procent av medlen i den första pelaren för miljöprogrammen, varav 12 procent kan omfördelas i den andra pelaren. I den andra pelaren ska 35 procent användas för miljö- och klimatåtgärder.

Som villkor för CAP-stödet ska producenterna reservera fem procent av arealen för artskydd på icke-produktiv areal. Nationellt kan andelen höjas till tio procent, uppger jordbruksutskottets ordförande, tysken Norbert Lins (EPP).

Omröstningen om de nästan tvåtusen ändringsförslagen beräknas räcka hela veckan ut. De tre stora grupperna har tillsammans en majoritet av omkring 60 procent i plenum. Den gröna gruppen kommer att rösta mot förslaget.

Vänstern motsätter sig förslaget med hänvisning till att småbruk förfördelas. Högergrupperna anser för sin del att åtgärderna för klimat och miljö är överdimensionerade.

Norbert Lins är mycket nöjd över att trepartskoalitionen har enats om ett förnuftigt förslag, så att CAP äntligen kan avancera i EU-institutionerna. Nu skulle det gälla att baxa förslaget vidare till trilogförhandlingar med medlemsländerna i rådet.

Lins kritiserar det politiska spelet och de grupper som länge har försökt torpedera försöken att nå vettiga kompomisser. Det är dålig stil att göra politiska utspel på bekostnad av EU:s bönder. Ideologiska tvister ska lösas på annat håll, fastställer Lins.

Schabbel med ändringsförslagen

Enligt den italienska EPP-parlamentarikern Herbert Dorfmann är kompromissen en utmärkt bas för en avvägd jordbrukspolitik i EU. Han vädjade till agrarkommissionären Janusz Wojciechowski att värna om EU:s matsäkerhet.

Matsäkerheten får inte slarvas bort såsom det gick med maskerna och skyddsutrustningen mot coronaviruset. Till sist måste EU nöja sig med undermålig vara från alla hörn av världen för att tillfredsställa de mest elementära behoven, påminde Dorfmann.

Den gröna gruppens jordbrukspolitiska expert, tysken Martin Häusling, riktade häftig kritik mot parlamentets talman David Sassoli, som hade tidigarelagt behandlingen med kort varsel. Enligt Häusling hann ett stort antal ändringsförslag inte lämnas in i tid.

Det slutliga avgörandet om framtidens CAP fastställs under de påföljande trilogförhandlingarna mellan kommissionen, medlemsländerna och parlamentet. Det är knappast sannolikt att nästa CAP kan träda i kraft före 2023.