Img 0343 Bund
De tyska myndigheterna satsar enorma resurser på att skydda sin östgräns från ASF-smittade vildsvin från Polen. FOTO: BUND
Jordbruk EU Marknad

ASF pressar hårt på
Tysklands östgräns

Den afrikanska svinpesten fortsätter att breda ut sig längs den tyska östgränsen mot Polen. I början av veckan hade enligt officiella siffror 55 döda vildsvin påträffats. Dessutom har en vildsvinskoloni siktats på en ö i gränsfloden Oder.

På den polska sidan av gränsen har ASF redan konstateras hos tamgrisar i flera mindre besättningar. På den tyska sidan har grisbesättningar ännu skonats från smitta. Det gäller att med alla medel förhindra polska vildsvin från att ta sig över gränsen.

Veterinärmyndigheterna har ställt upp ett 40 kilometer långt elstängsel längs gränsfloden Oder. Stängslet ska hindra simmande vildsvin att ta sig i land på den tyska sidan, där flera svingårdar befinner sig.

Bakom stängslet löper ett 50 kilometer långt yttre säkerhetsstängsel. Området innanför de båda stängslena är markerat som en vit zon. Hela området har en yta av 285 kvadratkilometer.

Vildsvin på en ö förorsakar problem

Inom det egentliga kärnområdet letar manskap från de frivilliga brandkårerna, poliser, jägare, jordbrukare och medarbetare från kretskommunen efter vildsvin och deras gömställen.

Söktrupperna är utrustade med värmekameror och kameradrönare för att underlätta lokaliseringen av levande och döda vildsvin. Foder har placerats ut i området för att locka vildsvinen till platser som bevakas av viltkameror.

Jakten på vildsvin har fått en kuslig prägel efter att flera tiotal levande och döda vildsvin senaste veckoslut lokaliserades på ön Küstrin-Kiez i floden Oder. Bilder från en drönare visade att minst sjutton döda och omkring trettio levande vildsvin befann sig på ön.

Djuren observeras med hjälp av regelbundna överflygningar. Ett ingripande till fots betecknades som alltför farligt för söktrupperna, eftersom insjuknade vildsvin kan uppträda mycket aggressivt.

Ett annat problem är öns krigiska historia. Under det andra världskriget föll bomber över ön, som också har varit militärområde under DDR-tiden. Enligt myndigheterna kan markerna fortfarande vara belastade med ammunition.

Ön tjänar som rastplats för polska vildsvin som söker sig vidare till den tyska sidan. Myndigheterna har låtit dumpa majs över området för att uppehålla djuren så att de håller sig kvar på ön.

Bara ett tio meter smalt sund skiljer ön från det tyska fastlandet. Vildsvinen kan utan problem simma över vattendraget. Denna vecka har ett sex kilometer långt dubbelt elstängsel riggats upp för att stoppa vildsvinens vandringar.

Söktrupperna hade ännu inte på måndagen beviljats tillstånd att ta sig in på den farliga ön. Enligt planerna ska jägare vid tillfälle försöka bärga de döda djuren och skjuta alla levande vildsvin.

Polen skärper jakten på vildsvin

Enligt de polska veterinärmyndigheterna har fyra nya svingårdar i landet drabbats av ASF den senaste tiden. Det handlar till övervägande del om relativt små besättningar på mellan 27 och 74 grisar.

Under de första nio månaderna 2020 har sammanlagt 98 svingårdar spärrats av med anledning av ASF-smitta. Detta är mer än dubbelt mer än under hela året 2019.

De polska jägarna koncentrerar sig fullt och fast på att reducera vildsvinbeståndet. Enligt det polska jägarförbundet har detta år redan 145.000 vildsvin fällts i landet.

Målet är inställt på minst 176.000 vildsvin. Jägarna utgår från att detta mål kommer att överträffas med bred marginal.