Sarvamaa Committees 8
Parlamentet ger kommissionen en god orientering inför beredningen av EU:s nya skogsstrategi, anser rapportören Petri Sarvamaa.
Skogsbruk EU Tema

EU-parlamentet antog
rapport om skogsstrategin

EU-parlamentet har antagit en resolution om EU:s nya skogsstrategi. Rapporten har författats av den finländska EU-parlamentarikern Petri Sarvamaa. Texten stöder Finlands syn på en uthållig skogsskötsel.

Parlamentets åsikt om nästa skogsstrategi är mycket betydelsefull. EU-kommissionen ska lägga fram sitt förslag till skogsstrategi i början av nästa år. Parlamentet skickar därför ett starkt budskap till kommissionen.

Rapporten antogs med 462 röster mot 176 nej-röster och 59 nedlagda röster. Enligt rapportören Petri Sarvamaa (EPP) är strategin en framgång för den finländska synen på en hållbar skogsförvaltning.

Parlamentets jordbruksutskott ställde sig redan i september bakom rapporten. Omröstningen i plenum bidrog till att cementera stödet. Rapporten stöddes av en majoritet från alla grupper i parlamentet.

Skogarna är hett ämne i EU

Två alternativa rapporter från de gröna och vänstern samt den EU-kritiska ID-gruppen röstades ned redan tidigare. Vi lyckades stoppa alla alternativa förslag till skogsstrategin, konstaterar Sarvamaa på sin hemsida.

Enligt Sarvamaa var förhandlingarna svåra. Parlamentarikerna har många skiftande åsikter om skogar och deras skötsel. Mångfald och ekonomiskt skogsbruk ställs gärna mot varandra.

Skogarna är ett hett ämne i EU-debatten just nu. Alla har en åsikt och därför är det viktigt att lägga fram fakta och behålla sunt förnuft. Skogen måste beaktas som en helhet med avseende på ekonomi samt social och ekologisk uthållighet.

För Finland är det viktigt att prioritera ett uthålligt skogsbruk och bioekonomi. Rapporten betonar uthållig skogsförvaltning, klimat, biologisk mångfald och bioekonomi, noterar Sarvamaa.

Argumenten behövs i en tid då skogsbruket spelar en nyckelroll för bekämpningen av klimatförändring och övergången till ett fossilfritt samhälle. Parlamentet kan nu skicka ett starkt politiskt budskap till EU-kommissionen.

Skogssektorn ska vara lönsam

Parlamentet betonar att skogssektorn måste förbli ekonomiskt lönsam och miljömässigt sund. Skogsägare som stöder principerna om en hållbar skogsförvaltning bör erbjudas bättre ekonomiskt stöd.

Detta inkluderar ett nytt stöd för Natura 2000-områden och en rättvis ersättning vid ekonomiska förluster i samband med införandet av nya skyddsåtgärder. Trä bör främjas som ett hållbart byggnadsmaterial och förnybar råvara.

Den nya strategin ska stärka åtgärder som förebygger katastrofer som skogsbränder, översvämningar eller skadedjursangrepp. Klimatförändringens negativa effekter på skogsbränder måste också bekämpas.

Parlamentet efterlyser dessutom ekonomiska satsningar i forskning och innovation för att göra skogarna mer motståndskraftiga mot det förändrade klimatet. Skogsägarna bör också erbjudas mer stöd för förebyggande åtgärder och en bättre krishantering.

Enligt resolutionen måste EU:s nya skogsstrategi efter 2020 vara oberoende och självständig. Den ska ligga i linje med den gröna given och garantera att Europas skogar fortsätter att spela en mångfunktionell roll.