Jordbruk EU Globalt Marknad

EU-kommissionen
vill rädda Mercosur

EU:s frihandelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur har mot förmodan ännu inte strandat. Enligt handelskommissionär Valdis Dombrowskis pågår diskussioner som syftar till att rädda överenskommelsen.

Åtminstone fyra EU-länder uppges redan ha avskrivit avtalet med hänvisning till Brasiliens hantering av de ömtåliga regnskogarna i Amazonas. Nu hoppas kommissionen att eftergifter från Sydamerika ännu ska rädda avtalet.

Kommissionen försöker pressa regeringarna i de fyra mercosurländerna till förpliktelser, som skulle förbättra skyddet av regnskogarna och därmed klimatet. Detta kunde övertyga de mercosurkritiska EU-länderna att dra tillbaka sina hot om ett veto.

Bryssel diskuterar nu med de fyra sydamerikanska länderna Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay hur parterna ska avancera. Det är ändå oklart om Brasilien alls har intresse att ingå kompromisser i sista stund.

Mercosuravtalet är färdigt men måste ännu ratificeras av alla EU-länder. Frankrike står långtifrån ensamt om motståndet. Parlamenten i Österrike, Nederländerna och den belgiska regionen Vallonien ställer sig redan på tvären.

Parlamenten i vart och ett EU-land kan förhindra avtalet med ett veto. De kritiska medlemsländerna kräver att Brasilien ska stärka sitt engagemang för att skydda regnskogarna.

Samtidigt har intresset för mercosuravtalet börjat svalna i Sydamerika. Regeringarna i de fyra tilltänkta partnerländerna har den senaste tiden låtit bli att kommentera avtalet med EU. Tystnaden är kompakt.

Coronaepidemin och de ekonomiska problemen har drabbat flera sydamerikanska länder hårt. Argentinas nya regering omprövar för närvarande alla fördrag som den föregående regeringen har avtalat om.

Regeringen under president Alberto Angel Fernández uppger att landet inte längre har intresse att medverka till nya integrationsåtgärder inom Mercosur. Uttalandet inger inte EU stora förhoppningar om en nystart.