4856157377 E7Fddc6Bae O
Brödet hos Subway kan inte definieras som bröd. Det är en sötsak anser högsta domstolen i Irland. FOTO: Isriya Paireepairit
Jordbruk EU Marknad

Subway får inte
kalla sitt bröd för bröd

Den amerikanska snabbmatskedjan Subway har ett problem, åtminstone i Irland. Där ha den högsta domstolen fastställt att Subways bröd inte längre får kallas bröd. Brödprodukterna innehåller för mycket socker.

Brödet hos Subway kan inte definieras som bröd. Det är en sötsak. Sockerhalten överstiger rejält det irländska gränsvärdet för socker i bröd, fastställer den högsta domstolen i ett utslag som har gått runt i pressen de senaste veckorna.

Benämningen bröd är inte bara en smaksak. I Irland har sockerhalten i bakverket en stor betydelse för beskattningen. I Irland är baslivsmedel befriade från mervärdesskatt och bröd räknas givetvis till de vanligaste baslivsmedlen.

För att ett livsmedel ska definieras som bröd, får andelen socker inte överskrida två procent av brödets mjölvikt. Hos Subways sandwichbröd är andelen fem gånger högre, omkring tio procent. Därför måste brödet definieras som sötsak och inte som bröd.

Problemet blev ett fall för domstolen sedan Subways iriska franschisetagare Bookfinders började kräva att deras sandwichbröd ska befrias från mervärdesskatt. Företaget klagade över den höga beskattningen i rätten och ställde anspråk på restitution.

Nu har högsta domstolen sagt sitt. Subways bröd är en sötsak och Bookfinders måste skatta för sitt så kallade bröd också i fortsättningen. Subway fortsätter att sälja sitt bröd som bröd men måste skatta för det som tidigare.