Risk för svinpest från illegal import

Tio ton fläskkött från Kina har beslagtagits och bränts upp i Italien. Köttet hade kommit in illegalt genom hamnen i Rotterdam i Nederländerna. Enligt hälsomyndigheterna i Padova, strax väster om Venedig i norra Italien, var risken att köttet var smittat med afrikansk svinpest så stor att de inte kunde vänta på provresultat innan det förstördes.

SLC - Lpx 117125
Avvecklingsstöd för grisbönder väcker intresse i Nederländerna

Den holländska regeringen försöker förtvivlat sänka utsläppen från landets många grisgårdar. För ändamålet har en premie lanserats för bönder som är beredda att avveckla sin produktion. Premien blev så populär att den genast övertecknades.

Tilltagande EU-motstånd kan hota mercosuravtalet

Efter Österrike har nu också den belgiska provinsen Vallonien aviserat motstånd mot EU:s tilltänkta frihandelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur.

EU:s agrarkommissionär försvarar jordbrukets budget

EU:s jordbruksbudget måste bevaras från nedskärningar i den kommande långtidsbudgeten. Kommissionens gröna avtal är en utmaning som samtidigt ställer växande krav på jordbruket, anser EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski.

SLC - 35278153780 77D60Cdd2D O
Luxemburg blir först i EU med förbud mot glyfosat

Storhertigdömet Luxemburg inför som första EU-land ett generellt förbud mot försäljning av växtskyddsmedel som baserar sig på glyfosat. Förbudet träder i kraft i början av februari, men lagerrester får ännu användas fram till slutet av 2020.

Tyska grisbönder bävar för svinpesten

I Polen påträffas dagligen nya fall av afrikansk svinpest hos vildsvin. Enbart den senaste januariveckan anmäldes 20 nya fall. De tyska grisproducenterna förbereder sig för det värsta. Smittan lurar strax bakom den polska gränsen.

SLC - P041988 515222
Hogan eftersträvar bättre handelsrelationer med USA

Handelsrelationerna mellan EU och USA är inte de bästa. Det vill den nya EU-kommissionen ändra på. Handelskommissionär Phil Hogan premiärbesökte nyligen Washington för att pejla stämningarna inom Trump-regeringen.

Fågelinfluensa har påträffats i Tyskland

Fågelinfluensan H5N8 har nu också nått Tyskland. Viruset upptäcktes hos en vild bläsgås i nordöstra Tyskland, nära gränsen mot Polen. Tidigare har samma virusstam också påträffats i Polen, Tjeckien, Slovakien, Rumänien och Ungern.

SLC - Bj7 I8040
Protester, klimat och miljö präglar årets gröna vecka

Den internationella gröna veckan i Berlin sätter år efter år nya rekord. Detta år räknar arrangörerna in mer än 1.800 utställare från 72 länder. Parallellt rullar traktorer fram längs gatorna. Bönder från olika läger demonstrerar för sina mål.

SLC - Grune Woche
Den gröna veckan startar i Berlin

Denna fredag öppnar den internationella mässan ”Grüne Woche” för jordbruk och livsmedel sina dörrar. Det kan bli livliga dagar i Berlin. Arga producenter vill i skaror styra sina traktorer till Berlin för att demonstrera sitt missnöje med den tyska politiken, medan olika miljögrupper för sin del kommer att protestera mot jordbruket.

EU:s lantbruk får skulden för dåligt grundvatten

Funkar EU:s vattendirektiv? Ja, det gör de enligt en rapport som kommissionen precis presenterat. Men en femtedel av grundvattnet är fortfarande förorenat, och det får lantbruket skulden för.

Maffian lurar EU på bidragspengar

10 miljoner euro. Så mycket har två maffiafamiljer i närheten av Messina på Sicilien lurat EU på i lantbruksbidrag.