Jordbruk EU

CAP-övergången
antogs av parlamentet

EU-parlamentet har i plenum antagit regelverket för en förlängning av de nuvarande CAP-reglerna för en tvåårig övergångsperiod. Paketet omfattar också ett stimulanspaket på åtta miljarder euro.

Därmed har parlamentet i sin helhet antagit övergångslagen med klar majoritet av 653 röster mot 19 nej-röster och 22 nedlagda röster. Övergångslagen ska garantera att de nuvarande CAP-reglerna förblir i kraft till slutet av 2022.

Övergångspaketet är nödvändigt med tanke på att CAP-reformen dröjer längre än avsett. Det medför fortsatt stabilitet och trygghet för EU-jordbruket. Direktstöden, EU:s marknadsordning och landsbygdsprogrammet förblir oförändrade.

Avtalet föreskriver att de åtta miljarder euro som hittills har varit öronmärkta för perioden 2022-2024 öppnas för stimulansåtgärder redan 2021-2022 för investeringar på gårdarna. Tonvikten ligger på miljöåtgärder.

EU-parlamentarikern Elsi Katainen (Renew Europe/Centern) har fungerat som parlamentets chefsförhandlare. Hon är nöjd över att EU-producenterna kan räkna med stabilitet under de närmaste två åren.

Paketet ska ännu antas av rådet innan det kan träda i kraft.