Jordbruk EU

Ministrar diskuterade
stärkt djurskydd i EU

EU:s jordbruksministrar antog på tisdagen rådslutsatser för en enhetlig europeisk djurskyddsmärkning av livsmedel. Därmed underlättas konsumenternas val av matprodukter som produceras med djurskyddsvänliga metoder.

Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner tog på tisdagen för första gången upp förslaget på ministrarnas dagordning. Frågan diskuterades preliminärt redan under det inofficiella rådsmötet i Koblenz i början av hösten, då förslaget fick ett gott mottagande.

Nu gäller det att driva frågan vidare. Enligt Klöckner är det viktigt att införa en obligatorisk EU-märkning som gör det lättare för konsumenterna att finna produkter som gynnar ett bättre djurskydd för alla boskapsarter under djurets hela livslängd.

Det övergripande målet är att stärka djurskyddet som sådant inom EU. En enhetlig märkning förbättrar konsumenternas chanser att göra medvetna val. Viktigt är att utforma regler som inte är till nackdel för länder som redan har ett strikt djurskydd.

Enligt Klöckner kommer trovärdiga och enhetliga standarder att skapa en transparent marknad. Producenternas ansträngningar för djurskyddet blir därmed synligare för kunder och konsumenter.

För ändamålet ska EU skapa enhetliga, transparenta kriterier för ett bättre djurskydd. Bestämmelserna ska samtidigt sporra producenterna att hantera sina djur ännu bättre än miniminormen förutsätter. En enhetlig logotyp ska utvecklas för ändamålet.

Bättre matmärkning med näringsprofiler

Under årets sista rådsmöte diskuterade ministrarna också ett förslag till en enhetlig europeisk livsmedelsmärkning. Den nya märkningen ska göra det lättare för konsumenterna att botanisera bland utbudet i alla EU-länder.

Enligt strategin från jord till bord ska EU utveckla en harmoniserad och heltäckande märkning som ger besked om innehållets näringsprofil på förpackningens framsida. Enligt Klöckner ska detta skydda konsumenten mot vilseledande reklam.

Det nya systemet ska ge snabba och entydiga besked om mindre hälsosamma livsmedel med höga halter av fett, socker och salt. Detta kommer också att gynna producenterna, då matens ursprung tydligt presenteras på förpackningen.

Det innebär att produktens regionala mervärde noteras bättre en tidigare. Transportvägarna ska klart åskådliggöras på förpackningen. Informationen gynnar både konsument och producent, framhåller Klöckner.