Den gröna given kan åsidosätta CAP

Den gröna given ska bli EU:s främsta prioritet, lovar den nya kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Men klimatskyddet får inte köra över jordbrukspolitiken, varnar den tyska EU-politikern Norbert Lins.

SLC - 82610043 543219856283924 7016463998736400384 O
EU:s budgettvist kan försena CAP med två år

EU-länderna grälar fortfarande om finansieringen av EU:s långtidsbudget utan sikte på en kompromiss. Den planerade CAP-reformen försenas följaktligen också, möjligen med upp till två år. Under tiden borde finansieringen tryggas utan nedskärningar.

Svara på EU:s enkät om ursprungsmärkning av kött

EU ber jordbrukare svara på en enkät gällande ursprungsmärkning av kött för utvärdera hur märkningen fungerat. Enkäten är också öppen för bland annat konsumenter och myndigheter.

EU-avtal med Japan gynnar agrarexporten

EU:s export av jordbruksprodukter till Japan har ökat kännbart sedan handelsavtalet trädde i kraft för ett år sedan.

SLC - 49474646626 62F3F554Ee O
Brittiska bönder planerar demonstration i London

Brexit är över och britterna har lämnat EU. En majoritet av bönderna stöder utträdet ur EU, men nu börjar en viss oro för framtiden breda ut sig. Premiärminister Boris Johnson visar inga större tecken på samarbetsvilja gentemot EU.

SLC - Eu Journalister
Finlands EU-ordförandeskap gick som det skulle

Finlands tredje EU-ordförandeskap gick enligt förväntningarna, berättar jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio. De största framgångarna inom JSM:s förvaltningsområde uppnåddes inom fiske- och skogssektorerna.

SLC - Edeka Panne
Reklammiss retade bönder till blockad mot tysk matkedja

Den stora tyska matkedjan Edeka gjorde nyligen bort sig ordentligt med ett reklamplakat som skröt med billigast möjliga mat. De lokala bönderna handlade snabbt och blockerade det regionala centrallagret. I pressen blev bilderna till åtlöje.

SLC - Lpx 162047
Holländsk bondegrupp sammankallar till uppror

Den nederländska bondegruppen Farmers Defence Force planerar häftiga demonstrationer för den femte februari. Då ska premiärminister Mark Rutte och jordbruksminister Carola Schouten diskutera kväveproblem med jordbrukarna.

SLC - Dsc 8481
Italienska bönder kräver aktion mot importerade skadeinsekter

700 miljoner euro i skador och 48.000 jordbrukare drabbade av importerade skadeinsekter. Det är siffrorna som fått tio tusen italienska bönderna att samlas i Verona för att protestera. De vill att EU nu börjar stödja deras kamp. 2014 hittades den första asiatiska bärfisen i norra Italien. Nu, drygt fem år senare, har den spritt sig så mycket att många områden får hela sina skördar förstörda. Förra året började den även visa sig längre söderut.

Brexit förändrar inget omedelbart

– Det kommer inte att bli några förändringar omedelbart för EU:s jordbrukare på grund av Brexit. Allt förblir som det är nu fram till 31 december, säger ledamoten i EU:s jordbruksutskott Paolo De Castro till Landsbygdens Folk efter omröstningen i EU-parlamentet. Han konstaterar att Brexit är en av unionens mörkaste stunder, men han sätter stort hopp till chefsförhandlaren Michel Barnier, som varit jordbruksminister i Frankrike.

SLC - Vskydd 1
Viktigt att växthusodlare ser över sina hygienrutiner

Hur kan växthusodlare effektivera det förebyggande arbetet för att undvika den besvärliga och internationellt spridda ToBRFV-smittan? Denna nyckelfråga var ett centralt diskussionsämne på ett växtskyddsseminarium i Närpes.

USA-minister vill inte veta av hormonförbud

EU:s förbud mot hormonbehandlat kött och klortvättad kyckling möter föga förståelse inom USA-regeringen. Det klargjorde USA:s jordbruksminister Sonny Perdue efter en träff med handelskommissionär Phil Hogan på måndagen i Bryssel.