Jordbruk EU Globalt

EU vill återuppliva
handeln med USA

EU-kommissionen eftersträvar fredligare handelsrelationer med USA. EU vill bland annat förhandla om en ny transatlantisk handelsagenda då president Joe Biden träder till sitt ämbete i januari.

Enligt kommissionen borde gammalt groll nu begravas. EU vill tydligen starta från rent bord. Det framgår av ett anbud som EU:s chefsdiplomat Josep Borrell har sänt till den tillträdande statsledningen i Washington.

I Bryssel när man förhoppningar om att rensa bordet från onödiga störningar i de transatlantiska relationerna. EU efterlyser förhandlingar med den nya administrationen om handelstvisten kring Boeing och Airbus.

Detta skulle också gynna jordbruket på vardera sidan av Atlanten. Washington och Bryssel har i efterdyningarna av handelskonflikten också inrättat strafftullar för jordbruksprodukter. Båda parter skulle ha allt att vinna på att slippa tullarna.

EU föreslår en övergripande transatlantisk agenda för att samordna ståndpunkter och insatser för ambitiösa globala avtal, med början i ett gemensamt åtagande om nettonollutsläpp senast 2050.

Ett gemensamt handels- och klimatinitiativ med åtgärder för att undvika CO2-läckage, en allians för grön teknik, ett globalt regelverk för hållbar finansiering, ett gemensamt ledarskap i kampen mot avskogning och bättre skydd av haven ingår också i EU:s förslag.

EU efterlyser ett nära samarbete med USA för att lösa bilaterala handelshinder genom förhandlingslösningar. Dessutom vill EU förhandla om en reform av världshandelsorganisationen WTO.

Låt oss blicka framåt, inte tillbaka. Vi måste förnya våra relationer, vädjar Borrell till den nya ledningen i Washington. Överst på EU:s önskelista står en nya transatlantisk agenda för grön handel.