Eg0906089
Avelsföretagen Evolution, Masterrind och VikingGenetics har grundat ett gemensamt företag för utveckling av avelsprogram. FOTO: VikingGenetics
Jordbruk EU

Ledande avelsföretag
går samman i Arcowin

Avelsföretagen Evolution, Masterrind och VikingGenetics har grundat kooperativet Arcowin för genetik inom mjölk- och köttproduktionen. Det nya företaget ska trygga bästa möjliga avelsframsteg till nytta för medlemmar och kunder över hela världen.

De tre avelsföretagen är marknadsledare i Frankrike, Tyskland, Danmark respektive Sverige och Finland. Företagen har varit föregångare för utveckling och lönsamhet inom mjölk- och köttproduktionen, både på sina hemmarknader och i hela världen.

Från början av januari kommer Arcowin att understöda avelsprogrammen inom mjölk- och köttproduktion från Evolution, Masterrind och VikingGenetics. Syftet är att trygga högsta möjliga avelsframsteg, uppger Arcowin i ett pressmeddelande.

Arcowin har 53.000 medlemmar i Europa. Enligt styrelsens ordförande Vincent Retif kommer Arcowin att spela en nyckelroll för utvecklingen inom branschen. Genom samarbetet maximeras utbytet av avelsprogram, forskning och utveckling.

Detta främjar ett fullständigt utbyte av genetisk information mellan organisationernas avelsprogram. Därmed identifieras de bästa djuren för att maximera framstegen i avelsprogram som genomförs av Arcowins ägarorganisationer.

De tre grundande parterföretagen har länge investerat betydande resurser i forskning och utveckling. Detta ska garantera en fortsatt stark utveckling för avelsprogrammen, produktionen och övriga tjänster.

Arcowin kommer att samordna sina forsknings- och utvecklingsmedel för att undvika parallellarbete. Detta genererar synergieffekter för medlemmar och kunder, konsteterar Arcowins VD Josef Pott.

Verksamheten fortsätter lokalt

Arcowin är ett avelssamarbete, men medlemmarna kommer inte att märka någon skillnad i den dagliga verksamheten. Medlemmarna stöds fortsättningsvis med tjänster inom inseminering, avelsrådgivning etc.

De tre grundande parterna kommer att fortsätta med sin separata verksamhet inom administration, produktion, marknadsföring och försäljning. Därutöver ska nya former för samarbetssynergier undersökas.

VikingGenetics ägs av 19.000 mjölk- och köttbönder i Danmark, Sverige och Finland. Kombinationen av avel för både hälsoegenskaper och produktion har säkrat företaget en marknadsledande roll i Norden och dessutom en stark global position.

Vi tar fram värdens bästa genetik och lösningar för framtidens lantbrukare. Genom kooperationsmodellen stöder vi medlemmarna till hållbar utveckling av avelsarbetet, säger Lars-Inge Gunnarsson som är ordförande för VikingGenetics.