Jordbruk EU

EU löste budgettvisten
med Ungern och Polen

Efter flera veckors motsättningar har EU enats i budgettvisten med Ungern och Polen. En intervention av ordförandelandet Tyskland på toppmötet i Bryssel fick de båda regeringarna att ge upp sin blockad mot EU-budgeten och fonden med coronastöden.

Ungern och Polen lyckades stoppa paketet i flera veckors tid. Eftersom paketet villkorades till rättsstatlighet, befarade de båda ländernas regeringarna att deras EU-betalningar under vissa omständigheter kunde reduceras.

Blockaden kunde avvärjas efter intervention av Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Kompromissen förutsätter att Polen och Ungern vid behov ska få möjlighet att försvara sig mot de nya reglerna.

En möjlighet är att pröva meningsskiljaktigheterna i EU-domstolen. En sådan prövning skulle avsevärt fördröja ett avgörande. Enligt uppgift kan ett förfarande dra ut på tiden i flera månader eller ett helt år.

Genombrottet i förhandlingarna med Polen och Ungern löste till sist den svåra knuten. Stämningen lättade då medlemsländerna äntligen får tillgång till det finanspaket som fattades på sommarens toppmöte om EU:s fleråriga budgetram för perioden 2021 till 2027.

Därmed frigörs också betalningarna till jordbruket. Paketet omfattar åtta miljarder euro som coronastöd, varav 30 procent utbetalas 2021 och resten påföljande år. En dryg tredjedel är klimat-, miljö- och djurskyddsåtgärder inom landsbygdsprogrammen.

Drygt 55 procent av coronastöden är avsedda för omställningar på det sociala och digitala området. Detta ska underlätta övergången till precisionsjordbruk och digitalisering på landsbygden och stärka regionala marknader.

På toppmötet enades EU-länderna dessutom om en förlängning av sanktionerna mot Ryssland med sex månader till juli 2021 på grund av annekteringen av Krim. I gengäld kommer Ryssland att förlänga sitt embargo mot EU-livsmedel.

EU:s stats- och regeringschefer enades i princip om att sänka emissionerna av växthusgaser från EU med 55 procent fram till 2030. Polen, Ungern och Tjeckien kräver extra stöd ur EU-budgeten för att ställa om sin kolbaserade energimodell.