SLC - P041969 112542
EU startar kolfritt initiativ men finansieringen är öppen

EU-kommissionen presenterade på tisdagen sin investeringsplan för en hållbar och klimatneutral ekonomi. Själva finansieringen liknar närmast en trollformel som bollar med siffror utan gediget motvärde.

Hård brexit blir dyr för EU:s jordbruk

En hård brexit kan få kännbara konsekvenser för EU:s medlemsländer. Marknaden för jordbruksprodukter måste räkna med turbulens och kännbara ekonomiska förluster, varnar producentorganisationen Deutscher Bauernverband.

SLC - Minette Batters Oxford
Brittiska farmare kräver garantier för matstandarder

Den brittiska matministern lovar att regeringen kommer att upprätthålla dagens livsmedelsnormer efter brexit. Producentorganisationen NFU tvivlar på löftet och kräver en livsmedelskommission som bland annat ska granska nya handelsavtal.

Österrike vill omförhandla EU-avtalet med Mercosur

Österrikes regering kräver nya förhandlingar om ett frihandelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur. Därmed kan EU inte godkänna avtalet i sin nuvarande form.

SLC - Lpx 152750
Nio kemiföretag vill förnya EU-tillståndet för glyfosat

Det blåser upp till förnyad debatt om glyfosat och dess användning i EU. Det officiella EU-tillståndet för försäljning glyfosat går ut i slutet av 2022. Medlet får därefter användas ytterligare ett år. Nu har en grupp tillverkare begärt förlängning.

SLC - Valio Ekomjolk
Användningen av ekomjölk fördubblades i skolor och på daghem

Under läsåret 2018-2019 konsumerades 2,97 miljoner liter ekomjölk i finländska skolor och på daghem. Det är omkring två gånger mer än under föregående läsår.

SLC söker Finlands unga jordbruksmästare 2020

Är du en ung producent som satsar på hållbara metoder och ny teknik i ditt arbete? Delta då i SLC:s och MTK:s tävling för unga jordbrukare, där vinnaren går vidare till Europeiska nivån av tävlingen och får en resa för två till de unga jordbrukarnas kongress i Bryssel 26.3 2020.

Fågelinfluensa i Polen hotar nu också Tyskland

Flera hönsgårdar i västra Polen har drabbats av den mycket smittosamma H5N8-fågelinfluensan. Hundratalstusen fjäderfän har redan slaktats. De tyska producenterna står i alarmberedskap. Till råga på allt kommer den afrikanska svinpesten allt närmare gränsen.

SLC - 81581537 10157233830007991 8134110425840091136 O
Frankrike får polisstyrka mot angrepp på lantgårdar

Brottsligheten på landsbygden fortsätter att öka i flera EU-länder. I Frankrike ställer inrikesminister Christophe Castaner upp en specialenhet som ska skydda jordbrukarna mot stölder och direkta angrepp från bland annat djurrättsaktivister.

SLC - Farmers Defence Force
Holländska bönder stämplas som terrorister

I Nederländerna vidgas motsättningarna mellan miljö- och djurrättsorganisationerna och jordbrukarna. I hotfulla brev uppmanas jordbrukarna att sluta med sin ”terroristiska” verksamhet. I annat fall väntar nya brandanslag och sabotage på gårdarna.

SLC - Lukeskog
Ny beräkning av referensnivån för skog klar

Naturresursinstitutet Luke har uppdaterat beräkningen av referensnivån för hur mycket koldioxid de finländska skogarna binder. De nya nivåerna är mindre än tidigare eftersom nya beräkningssätt använts. Också det uppskattade uttaget av stamvirke har minskat i de nya beräkningarna.

SLC - P034862003001 899005
Följderna av brexit klarnar först efter övergångsperioden

Också fastän brexit högst sannolikt förverkligas 31 januari som en följd av det brittiska valet, så borde större problem inte uppstå under övergångsperioden som varar till slutet av 2020. Om det inte finns ett handelsavtal mellan parterna när övergångsperioden är slut kan läget dock bli tufft.