Jordbruk EU

Italienska och franska
producenter vill ha EU-hjälp
mot frostskador

Jordbruket i hela södra Europa, men främst i Italien och Frankrike, har drabbats hårt av frostskador. Bara i de två Medelhavsländerna kan skadorna uppgå till åtta miljarder euro.

Nu vänder sig den italienska jordbruksorganisationen Confagricoltura och den franska FNSEA till jordbruksministrarna inför rådsmötet 26 april, för att de ska försöka få fram hjälpåtgärder från kommissionen. Även Copa-Cogeca har skrivit till kommissionen för att be om hjälp till de drabbade.

Det är främst vindruve- och grönsaksodlingarna som drabbats hårt, men på sina håll även fruktodlingarna. I södra Italien har många jordbrukare förlorat hela sin fruktskörd i år. I Frankrike har även sockerbetorna drabbats, och måste sås om.

Den franska regeringen har redan lovat en miljard euro till de drabbade, plus att inbetalningarna av skatter och sociala avgifter fördröjs. I Italien har regeringen ännu inte reagerat, trots appeller från alla jordbruksorganisationer om att situationen är allvarlig.

Många av de drabbade jordbrukarna hade redan stora problem på grund av covid-restriktionerna, som hållit restauranger och hotell stängda större delen av det gångna året.