SLC - 51248574766 C262613894 O
Nya förhoppningar om snar CAP-lösning

EU:s jordbruksministrar bemödar sig om en snar gemensam lösning i CAP-processen. Under ett informellt möte denna vecka visade delegationerna intresse för nya kompromisser för att lösa knutar som fortfarande hindrar processen.

Stödsystemet för djurbidrag ändras nästa år

EU:s stödsystem för djurbidrag ändras från och med 2022, meddelar Livsmedelsverket. Den största ändringen gäller anmälningarna om deltagande i djurbidrag.

CEJA efterlyser bättre riskhantering

EU-jordbrukarna behöver effektivare krisinstrument och bättre kommunikation om skördeskador och uteblivna inkomster. Det kräver de unga jordbrukarnas europeiska organisation CEJA i ett positionsdokument.

EU utreder CO2-avgift på utländsk konstgödsel

EU planerar en klimatavgift på energiintensiva produkter som framställs i länder utanför EU med lägre standarder för klimatskyddet. Detta kan kännbart höja priset på bland annat konstgödsel från ifrågavarande länder.

Fipronilskandalen gav tre års fängelse

Huvudmannen bakom den belgiska fipronilskandalen för fyra år sedan har nu dömts till tre års fängelse, varav två år villkorligt. Mannen hade prånglat ut det förbjudna avlusningsmedlet Fipronil till mer än hundra äggproducenter som måste slå igen.

Danish Crown söker tillväxt med ett minskat klimatavtryck

Produktionen av möjligast många slaktgrisar är inte längre nyckeln till lönsamhet, fastslår den danska slakterikoncernen Danish Crown. Framöver ska koncernen generera en större del av sina intäkter genom att minska köttets klimatavtryck.

SLC - Portugal
Manglingarna om CAP återupptas i slutet av juni

EU:s ordförandeland Portugal gör ännu ett försök att rädda de strandade trepartsförhandingarna om CAP-reformen. Den så kallade supertrilogen ska enligt planerna äga rum under midsommarhelgen.

Tyska skogsägare kan få ersättning för kolinlagring

Intresset för att använda skogarna som kolsänka växer. Tyska skogsägare kommer kanske snart att få betalt av staten för kolinlagring. Det anser åtminstone jordbruksminister Julia Klöckner, som nyligen presenterade sina planer för pressen.

Tyskland slutar avliva tuppkycklingar

Tyskland har som första land i världen förbjudit avlivning av nyckläckta tuppkycklingar inom värphönsproduktionen. Det tyska parlamentet antog senaste vecka en ny lag som träder i kraft 2022.

SLC - 51206631021 788483C043 O
Fortsatt oenighet i EU lägger CAP-reformen på is

Förhandlingarna mellan EU-länderna, parlamentet och kommissionen om den förestående CAP-reformen har lagts på is, åtminstone tillfälligt. Medlemsländerna och parlamentet lyckades inte enas om en gemensam lösning under förra veckans trilog.

SLC - Img 1035
SLC vill se CAP-resultat inom kort

Förra veckan bröt förhandlingarna om nästa gemensamma jordbrukspolitik (CAP27) samman i Bryssel. Om några veckor ska de ändå återupptas. SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback anser att det nu börjar vara hög tid att förhandlingarna slutförs inom en nära framtid. Inte minst behöver EU:s bönder arbetsro och framförhållning.

SLC - Gentechnik 2 Sb Web
EU ska uppdatera lagarna för gensaxen

Kommissionen har startat en process för uppdatering av lagstiftningen för den nya gentekniken, d.v.s. gensaxen. EU:s jordbruksministrar informerades om planerna i samband med det senaste ministermötet.