Jordbruk EU

EU sänker prognosen
för spannmålsskörden

EU-kommissionen har igen en gång sänkt förväntningarna på den nya spannmålsskörden 2022/23. Skörden torde rejält understiga fjolårsresultatet. Den globala spannmålsskörden balanserar likaså med negativa förtecken.

I den färska översikten från slutet av september utgår kommissionen från en sammanlagd spannmålsskörd i hela EU på omkring 271 miljoner ton. Uppskattningen har därmed sänkts med nästan 2 miljoner ton sedan augusti.

Kommissionen måste medge att den torra och heta sommaren har tagit sin tribut i de viktigaste spannmålsproducerande områdena. Skörderesultatet förefaller att underskrida fjolårsnivån 294 miljoner ton med -23 miljoner ton.

Växtförhållandena kan betraktas som särskilt utmanande i Spanien, Italien samt centrala och södra Frankrike. De nordiska länderna har kommit lättare undan och noterar till och med skördar över det normala.

I Finland torde veteskörden till och med bli större än genomsnittet. Naturresursinstitutet räknar med den bästa veteskörden sedan tre år och havreskörden kan slå ett 15-årsrekord. Det kan bli ett gott exportår.

Den svenska spannmålsskörden uppskattas bli 11 procent högre än fjolårets skörd men lägre än de senaste tre årens skördar. Hektaravkastningen för samtliga spannmålsgrödor torde bli högre, jämfört med fjolåret.