Intensiva EU-samtal om CAP-kompromiss

EU-institutionerna startade denna vecka förhandlingarna om en slutlig överenskommelse för nästa CAP. Det portugisiska ordförandeskapet behöver en kompromiss i trilogen mellan EU-parlamentet, kommissionen och medlemsländerna.

Sverige utreder märkning av antibiotikabehandlat kött

Den svenska regeringen tillsätter en utredning som ska undersöka om kött borde märkas om antibiotika har använts i produktionen. En märkning skulle höja transparensen för konsumenterna.

Brittiska EU-handeln bryter ihop efter brexit

Den brittiska handeln med EU är i år bara en skugga av sin forna storhet. Under årets första kvartal har handelsvolymen fallit med 23,1 procent, jämfört med motsvarande volym 2018, som statistiskt sett blev den sista stabila handelsperioden.

SLC - W Timmermans
EU siktar på nollutsläpp i luft, vatten och marker

EU förbereder en handlingsplan för nollförorening i luften, vattendrag och markområden. För jordbrukets del planeras ännu inga nya åtgärder, utöver de redan kända förslagen i jord till bord -strategin. Insatsen av gödselmedel och växtskydd ska reduceras.

SLC - W Euroseeds
Modern växtförädling kan överbrygga EU:s gröna giv

Det är kan bli svårt att bedriva ett effektivt jordbruk i framtidens EU utan en modern växtförädling med gensaxen. Det hävdar en färsk studie om växtförädlingens möjligheter, som nyligen publicerades av utsädesbranschens centralorganisation Euroseeds.

CAP-reformen avgörs möjligen nästa vecka

Trilogförhandlingarna om CAP-reformen mellan EU-institutionerna kan med god tur och vilja avgöras redan nästa vecka. I början av veckan möts förhandlarna på högsta nivå till följande runda, varefter jordbruksministrarna möts i Bryssel.

SLC - Bioraffinerie Am Bauernhof Der Zukunft 1
Framtidens bondgård kan bli ett bioraffinaderi

Små, lokala bioraffinaderier på gårdarna kan i framtiden omvandla biomassa i minsta detalj till mat, foder, material, kemikalier och energi. Det ska främja klimatet och ett naturligt kretslopp. En tysk försöksgård omvandlas för ändamålet till ett bioraffinaderi.

Tjeckiska bönder lämnar Copa

Den tjeckiska producentorganisationen APF CR lämnar EU:s bondeorganisationen Copa efter sexton års medlemskap. Enligt tjeckerna beaktar den europeiska takorganisationen inte små familjejordbruk i tillräcklig utsträckning.

SLC - A355C3Ea3B186A3D Org
Brexit blir katastrof för livsmedelsexporten

Brexit har medfört oväntat svåra konsekvenser för den brittiska EU-exporten av mejeriprodukter och andra livsmedel. Värst drabbades exporten av mjölk och grädde, som rasade med 96 procent i februari. Det framgår av siffror från brittiska Food and Drink Federation.

Tyska skogsägare uppmanas till strejk

Efterfrågan på sågvirke och andra trävaror går i taket. Suget från exportmarknaderna har tömt lagren och kunderna betalar höga priser för sin vara. Skogsägarna får däremot nöja sig med småsmulor. I Tyskland viftar branschen redan med strejkvapnet.

Små framsteg i trilogen om CAP

Trepartsförhandlingarna om CAP-reformen mellan kommissionen, medlemsländerna och parlamentet närmar sig det avgörande skedet. Men än så länge grälar parterna mest om detaljer.

SLC - Caba01B437Cf9F0782Ca002Abf9E13Dc
Hårdare tag i tvist om basturökt skinka

Konflikten om Atrias registrering av produktnamnet ”äkta basturökt skinka” går vidare. Den svenska branschorganisationen Kött- och charkföretagen vill inte godta den finländska ensamrätten, uppger tidningen ATL.