SLC - Lpx 176167
Mjölkkrisen 2014-2016 hanterades dåligt av EU

Den europeiska mjölkmarknaden rasade hösten 2014, då Ryssland stängde importen av mejeriprodukter från EU. Kommissionen reagerade med stödpengar utan kontroller av producenternas faktiska stödbehov, kritiserar EU-revisorerna i en rapport.

Ledaren: Håller EU på att kapa Finlands skogspolitik?

Sedan 1995, när Finland och Sverige anslöt sig, har det funnits ett samförstånd inom unionen om att skogspolitiken är en nationell angelägenhet. Nu tycks det ändå blåsa nya vindar inom EU gällande det här, noterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: CAP – hur ska det egentligen gå?

Staffan Pehrman efterlyser snabbare ryck med den nationella CAP-strategin.

Bayer lanserar projekt för lägre klimatavtryck

Tyska Bayer lanserar ett europeiskt projekt med målet att utveckla odlingsmetoder som minskar jordbrukets klimatpåverkan. Programmet startar denna sommar på 27 gårdar i Frankrike, Tyskland, Spanien, Belgien, Danmark, Storbritannien och Ukraina.

Gensaxen stöds av en majoritet i parlamentet

Den nya växtförädlingstekniken, i dagligt tal gensaxen, har oväntat många förespråkare i EU-parlamentet. En majoritet i nästan alla politiska grupperingar anser att gensaxen är bra för jordbruket och matproduktionen. Ett undantag är den gröna gruppen.

SLC - Slc Fullm1
SLC:s fullmäktige om CAP: Nationell flexibilitet behövs – minskad byråkrati uteblev

SLC:s förbundsfullmäktige ser det som positivt att det finns omnämnanden om nationell flexibilitet i den överenskommelse som nåddes mellan förhandlarna om EU:s nya jordbrukspolitik CAP förra veckans fredag. SLC riktar däremot kritik mot att förenklingen av stödsystemen och en minskning av byråkratin ser än en gång ut att utebli.

SLC - Kloeckner Portrait Cdu 3
Tyskland vill förbjuda pälsdjursnäringen i EU

Tyskland, Nederländerna och Österrike går i spetsen för ett krav på ett totalförbud mot pälsdjursnäringen i EU. Kommissionen uppmanas att snarast utarbeta ett utkast till förordning om ett komplett och definitivt EU-förbud mot pälsdjursfarmning.

SLC - Ffbd18Ff 173B 49Ed 8Cbe 84Ec777Befc8
Jordbruksministrarna antog CAP-kompromissen

EU:s jordbruksministrar bekräftade på måndagen sitt stöd för den CAP-kompromiss som förra veckan klubbades av i EU-trilogen. Därmed är nästa jordbruksreform i princip klappad och klar. Parlamentet ska slutgiltigt godkänna reformen under hösten.

SLC - Salzburg Milch Zentrale 2017 300Dpi
Österrikisk mejerikoncern lamslogs av hackerangrepp

Österrikes tredje största mejerikoncern SalzburgMilch har lamslagits av ett allvarligt och långvarigt cyberangrepp. Okända hacker ändrade lösenorden till samtliga it-system med påföljden att alla produktions- och lagerfunktioner stängdes av.

SLC:s fullmäktige om CAP: Nationell flexibilitet behövs – minskade byråkratin uteblev

SLC:s förbundsfullmäktige ser det som positivt att det finns omnämnanden om nationell flexibilitet i den överenskommelse som nåddes mellan förhandlarna om EU:s nya jordbrukspolitik CAP på fredagen (25.6). SLC riktar däremot kritik till att förenklingen av stödsystemen och en minskning av byråkratin ser ut att utebli.

SLC - Eu 20210625 Ep 116568 A Ego 993
EU-institutionerna enades om nästa CAP

De sega trepartsförhandlingarna om CAP-reformen resulterade i en överenskommelse under midsommarhelgen. EU:s jordbruksministrar ska formellt anta förslaget på måndagen. EU-parlamentet röstar om förslaget i plenum i november.

SLC - Lpx 177700
Klimatstödet till EU-jordbruket får svagt betyg av revisorerna

En fjärdedel av EU:s jordbruksbudget, mer än hundra miljarder euro, användes för klimatstöd till jordbruket mellan åren 2014 och 2020. Lika gärna hade EU kunnat elda för kråkorna. Stöden hade praktiskt taget ingen som helst effekt på klimatet, anser EU:s revisionsrätt.