20220927 144455
8.000 av de cirka 50.000 vinproducenterna har nu certifikat på hållbarhet i produktionskedjan.
EU

Växande andel ekologiska
viner på marknaden

Hållbarhet inom vinbranschen blir allt större både hos producenterna och kunderna.
– Trenden kommer att förändra dryckesvanorna i hela världen, inklusive Finland, säger franske vinodlaren och företagsledaren Pierre Cohen och skålar framför Eiffeltornet i Paris.

Att andelen ekologiska viner växer på den europeiska marknaden är känt sedan flera år. Men det man kanske inte tänker på är att de bara utgör en del av den övergripande faktorn: hållbarhet.

Statistik visar att allt fler vinproducenter vill att kunderna även väljer viner som fått hållbara förpackningar.

– Målet är att minska koldioxidutsläppen, fyller företagsledaren Pierre Cohen i och förklarar att hållbarhet är ett stort begrepp inom vinbranschen, där man värnar allt mer om miljön.

Han säger att folk i allmänhet blivit mer medvetna av den globala uppvärmningen, då man sett bränder, torka och heta somrar.

Pierre Cohen är även organisatör av vinmässan The Wine Rendez-vous som nyligen hölls på ett känt Paris hotell med utsikt över Eiffeltornet.

– Ingen vinodlare eller politiker med gott samvete kan undvika att tänka på hållbarhet, säger Cohen vars företag Cellier des Princes, Châteauneuf-du-Pape exporterar flera viner till Alko.

20220927 143811
Pierre Cohen som organiserar vinmässan.

Champagne överger kemisk ogräsbekämpning

I ett av världens största vinländer Frankrike har cirka 8.000 vinproducenter någon form hållbarhetscertifikat av totala ca 50.000. Siffran växer varje år. Även i länder som Italien, Nya Zeeland och Sydafrika tänker man långsiktigt och tar hänsyn till hållbarhet.

I franska Champagne-distriktet ska man upphöra helt med kemiska ogräsbekämpningsmedel innan år 2030.

– I Champagne är reglerna stenhårda för att få lov att odla champagne, understryker vinspecialisten Per Karlsson som bor i Paris sedan ett tjugotal år.

Tillsammans med frun Britt organiserar han vinresor runt hela världen. Paret har skrivit elva vinböcker, har arbetat som vinkonsulter i Moldavien och är även vinredaktörer för Svenska Nationalencyklopedin.

– En färsk nyhet är att det tidigare tvånget på en meters bredd mellan vinrankorna i Champagne slopas, säger han.

Efter att ha testats i hela tjugo år ska nu två meters bredd tillåtas mellan vinrankorna. Det innebär att traktorerna kan köra mindre sträckor på fälten.

I franska vindistriktet Bordeaux ska man i sin tur vara koldioxidneutrala innan år 2050.

– Krav på att minska transporterna, minskade eller slopade kemiska medel i vinet och att inte använda vatten i onödan är några andra hållbarhetskrav man ställer där, berättar Per Karlsson.

Måne och stjärnor vid skörd och sådd

Det går säkerligen att prova vin i alla dess former varje dag i Paris. I baren på ett annat hotell uppe vid Triumfbågen finns tiotalet inbjudna gäster.

Biodynamiske odlaren Jean-Marc Charpentier värnar både om ekologiska champagner och hållbarhet i själva produktionskedjan. Under ledning av den store, skäggige och gladlynte ostmästaren Xavier Thuret avsmakas dryckerna med den ovanliga kombinationen ost. En oväntad läckerhet.

– Sedan 2009 har jag en certifierad biodynamisk odling, förklarar Jean-Marc Charpentier och berättar att han bland annat tar hänsyn till att måne och stjärnor står i ett visst läge vid skörd och sådd.

Hans champagne Pinot Meunier säljs på Alko. Champagneproducenten drogs med i miljötänkandet efter det att man i Champagne på början av 2000-talet tagit det drastiska beslutet att minska utsläpp av koldioxid på olika sätt.

– Liksom många champagnetillverkare har jag och andra sänkt vikten på flaskorna. Från 900 till 835 gram. En viktig åtgärd, upplyser han om.

65 gram lättare flaskor har lett till en minskning av koldioxidutsläpp (CO2) med 8.000 ton per år, tack vare att man kan packa fler flaskor på en lastbil.

– Det rör sig om små åtgärder som kan tyckas banala, men som ändå kan ha stor effekt, menar Jean-Marc Charpentier, vars familj är vinodlare sedan åtta generationer tillbaka.

Champagne Charpentier Charly Sur Marne Jean Marc Charpentier Et Xavier Thuret Credit Photo Xaviergranet 9621
Ostmästaren Xavier Thuret (vänster) och vinodlaren Jean-Marc Charpentier. FOTO: Xavier Granet

Alko markerar miljöansvariga förpackningar

Alko har i höst satsat hårt på sin lansering av miljöansvariga förpackningar som har hyllmarkeringar i butikerna. De markeras även synbart på nätet.

Traditionella glasflaskor är exempelvis belastande för klimatet. Det handlar om att tillverka glas, men också att återställa glas kräver enormt höga temperaturer, en bra bit över 1.000 grader.

– Pet och burk kommer som nya alternativ. De har många gånger lägre klimatpåverkan jämfört med glas, förklarar Kirsi Erme produkt manager på Alko i Helsingfors.

Beräkningarna av förpackningarnas koldioxidutsläpp gjordes 2018 och 2019 av en extern part på uppdrag av finska Alko och i samverkan med norska Vinmonopolet, isländska Vinbuden samt Systembolaget. Där visas att en vinbox släpper ut 70 gram CO2e. Medan en traditionell glasflaska släpper ut hela 675 CO2e.

Kirsi Erme berättar även att några av de få finska vinproducenter som finns, deltar i hållbarhetssatsningen.

Hållbarhetscertifikat är för dyra

De ökade hållbarhetskraven kritiseras dock av flera små vinbönder i Frankrike. När jag talar med några av dem påpekar de att certifikaten är dyra och att det kostar mycket för att investera i  de anställdas utbildningar om just hållbarhet.

Kritikerna anser även att olika kampanjer för hållbara förpackningar kan driva konsumenterna mot billigare och sämre viner. Det kan leda bort intresset för viner med individualitet och kvalitet som idag förpackas på flaska av de små producenterna. Det kan i sin tur gynna de industriella storskaliga producenterna.

Om alkoholdryckernas ekologiska märkning är lätta att känna igen tack vare EU:s gröna ”ekolöv”, är däremot de olika märkningarna för hållbara förpackningar svåra att hitta.

– I Finland bör de anställda på Alko känna till hur de ser ut. Så det bästa är att fråga dem, säger Pierre Cohen på The Wine Rendez-vous i Paris.

Men är kunden tvungen att välja hållbara viner och flaskor för att känna sig miljömedveten?

– Hållbarhet och ekologiskt är viktiga frågor för alla och för hela världens framtid, säger vinspecialisten Per Karlsson. Han understryker att det inte har någon betydelse för smaken på vinet och att det även är viktigt att njuta av ett gott vin oavsett om det är hållbart eller inte.

– Så sedan får var och en göra sina egna prioriteringar och val.