Jordbruk EU Globalt

EU visar förnyat intresse
för samtal med Mercosur

EU-kommissionen har upprepat sitt intresse att återuppta de havererade samtalen med den sydamerikanska tullunionen Mercosur. Det avslöjade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell nyligen under ett besök i Uruguays huvudstad Montevideo.

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och de fyra sydamerikanska länderna Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay har pågått i mer än 20 år. Snart kan det bli aktuellt att starta en ny runda.

Häftiga motsättningar om jordbrukshandeln har ständigt försvårat diskussionerna. Sydamerikanerna vill skeppa kött och andra jordbruksprodukter till EU-länderna, som i sin tur hoppas på generösare tullar för europeiska bilar och andra industriprodukter.

De senaste två åren har samtalen pausat. EU har inte haft något större intresse att förhandla med Brasiliens president Jair Bolsonaro och hans omstridda och hänsynslösa exploateringar av Amazonas regnskogar.

I synnerhet Frankrike har gått ut med häftiga anklagelser mot Bolsonaros regim. Regeringarna i Österrike, Nederländerna, Frankrike, Irland och Luxemburg har tidigare sagt ifrån att de inte accepterar ett avtal med Bolsonaro.

Nu förefaller det som om Bolsonaro skulle förlora greppet hemma i Rio. Parallellt söker EU nya marknader för att kompensera exporten till Ryssland. EU-länderna Irland och Frankrike skulle däremot helst undvara den sydamerikanska importen av kött.

EU har den senaste tiden slutit eller uppdaterat handelsavtal med Nya Zeeland, Chile och Mexiko. Nu finns utrymme för nya samtal. De sydamerikanska länderna söker likaså nya handelspartner på andra kontinenter. EU är alltid en välkommen partner.

Spanjoren Josep Borrell skulle helst föra förhandlingarna i mål redan nästa höst 2023, då Spanien blir EU-värdland men tidtabellen kan bli knapp. Samtalen borde i så fall inledas senast i början av nästa år under det svenska EU-ordförandeskapet.