SLC - 6 Be085 Cc 3 A9 F Be4 F 9 C51 3023 E166 Dad7
EU-ministrarna dryftade CAP och krävde en gedigen budget

CAP-reformen, budgeten och bioekonomins möjligheter var de viktigaste diskussionsämnena då EU:s jordbruksministrar denna vecka möttes i Bryssel. Österrikes jordbruksminister Elisabet Köstinger ger över klockan till Rumänien som tar över som EU-ordförandeland.

SLC - Cap
Färre färdiga regler från Bryssel ska gynna både klimat och producenter

Mera valfrihet för medlemsstaterna i den nya CAP ger enklare och effektivare jordbrukspolitik, var EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogans budskap under EU Agricultural Outlook-konferensen i Bryssel.

SLC - Varg5
Ny vargdebatt men läget fortfarande lika låst

Varför ska det vara så svårt att få dispens för skyddsjakt på varg? Det var tvistefrågan på en vargdebatt i Veikars i söndags. Ghita Bodman inledde debatten i Veikars med att visa redskapen Fanny och Liam använder när de går till skoltaxin. Fanny har ett paraply och Liam en klubba utrustad med spikar som vapen om vargen skulle dyka upp.

SLC - Varg4
Beslutsfattare skapade sig en bild av vargens framfart i Korsholm

Riksdagsman Mats Nylund och europaparlamentariker Nils Torvalds bjöds på en guidad tur i Korsholm i söndags för att på plats få bevittna årets vargobservationer, som var utmärkta med facklor.

Sista försöket för UTP-direktivet

Trepartsförhandlingarna om UTP-direktivet mot orättvisa affärsmetoder i leverantörskedjan har kört fast. Åsikterna i kommissionen, medlemsländerna och parlamentet går starkt isär. EU-ordförandelandet Österrike försöker ännu rädda vad som räddas kan.

Många undantag för neonikotinoider i EU

I april detta år röstade en majoritet av EU-länderna för ett förbud mot neonikotinoider på friland. Förordningen ger ändå möjlighet till undantag om inga ersättande medel finns att tillgå. Det utnyttjar många medlemsländer, mestadels för sockerbetor.

EU vill exportera mer kött till Japan

I februari träder frihandelsavtalet mellan EU och Japan i kraft. Då räknar EU-kommissionen med en exporttillväxt på upp till 25 procent för kött- och mejeriprodukter till Japan.

SLC - Kolsanka
De finländska skogarna är en större kolsänka än man tidigare trott

Biträdande professorn Aleksi Lehtonen vid naturresursinstitutet Luke och konsultativa tjänstemannen vid jord- och skogsbruksministeriet Jaana Kaipiainen förklarade i onsdags prognosen om de finländska skogarnas kolbindning 2021-2025.

SLC - 20170704 Ep 056103 C Gen 010
Hetsig debatt i parlamentet om insyn i studier om växtskydd

Ett förslag till mer insyn i tillståndsprocesser för livsmedel och växtskydd förorsakade ett ordentligt tumult i EU-parlamentet på tisdagen. Efter omröstningen tog rapportören Renate Sommer avstånd från slutresultatet.

SLC - P038929 687400
Kommissionen skyndar på samtal om långtidsbudgeten

EU-institutionerna måste ge mer gas för att nå ett snabbt resultat om unionens långtidsbudget fram till 2027, kräver budgetkommissionären Günther Oettinger. Han påpekar att budgeten måste bli klar inom nästa år.

EU-utskott vill skärpa kriterierna för växtskydd

EU-parlamentets särskilda utskott för växtskyddsmedel fordrar strängare kontroller och mer transparens i samband med nya tillstånd för växtskyddsmedel.

SLC - 20160606 Pht30715 Original
Gräl om UTP-direktivet försenar trepartssamtalen

Förhandlingarna om det så kallade UTP-direktivet mot ojusta affärsmetoder inom livsmedelskedjan stöter på patrull på den sista slutrakan. EU-parlamentet och medlemsländerna är oense om skyddets omfattning.