15325321 993792000731256 7988615932635678111 O
Den österrikiska kändiskocken Sarah Wiener blev Europavalets stjärnskott för den gröna gruppen i parlamentet. Hon vill koncentrera sig på CAP-reformen som ska bli möjligast grön. FOTO: Sarahwienerofficial/photos
Jordbruk EU

De gröna kan bli vågmästare i EU

Europavalet har givit anledning till många analyser. De flesta är eniga om att det blir svårt att bilda majoriteter i det nya EU-parlamentet och jordbruksutskottet. De gröna har alla chanser att öka sitt inflytande på besluten om nästa jordbrukspolitik.

Under den senaste mandatperioden fungerade samarbetet rätt smidigt i jordbruksutskottet. Den konservativa EPP-gruppen och socialdemokraterna gjorde sinsemellan upp om den önskade riktningen.

De gröna pockade ständigt på mer miljö- och klimatåtgärder, men kunde sällan driva igenom sina krav i önskad utsträckning. Den liberala ALDE-gruppen måste delvis kämpa med liknande problem.

I det nya parlamentet är partifältet splittrat. Det kan bli knepigt att bilda fasta majoriteter. I stället kan det bli aktuellt att söka nya koalitioner för varje nytt projekt, men temporära handslag kan försvåra ett långsiktigt arbete.

Grön kändiskock tar sig an jordbruket

Den gröna gruppens valframgångar torde sporra till ett ökat grönt inflytande på nästa CAP. En nykomling som det kan löna sig att titta närmare på är den österrikiska TV-kocken och ekobonden Sarah Wiener, som särskilt vill profilera sig inom jordbrukspolitiken.

Den 56-åriga Sarah Wiener är en superkändis inom hela det tyska språkområdet i Europa, men hon är också bekant i Frankrike och flera andra europeiska länder. I Europavalet blev Wiener röstmagnet hemma i Österrike.

Enligt egen utsago blev hon invald vid rätt tidpunkt. EU håller på att utforma en ny CAP och där vill Wiener vara med och bestämma, i egenskap av expert på mat och jordbruk. Hon har en mycket bestämd syn på jordbrukspolitiken.

Wiener kräver helt nya modeller som alternativ till det industriella jordbruket. I dag förhindras nödvändiga reformer av lobbyister. Hon beklagar att jordbrukspolitiken saknar transparens och dessutom ligger den i händerna på kemikoncernerna.

Wiener efterlyser en helomvändning inom jordbrukspolitiken och vill med själ och hjärta driva igenom sina idéer. Alla arealbaserade stödåtgärder måste bort, det spelar ingen roll vad man gör och vad man producerar, sade hon i en intervju kort före valet.

Europas bönder ska i stället få stöd för klimatåtgärder, biologisk mångfald, bevarande av gamla boskapsraser etc. Bio-, eko- och sociala kriterier ska bestämma EU:s jordbrukspolitik, om Sarah Wiener får som hon vill.

Fick skäll av veganer

Men Wiener har också skarpa hörn och kanter som gnager på hennes popularitet. Nyligen hamnade hon på krigsstigen med arga veganer, sedan hon offentligt råkade hävda att komjölk är hälsosammare än mandelmjölk.

Wiener angriper gärna finansvärlden, men håller en lägre profil om sitt eget finansimperium Sarah Wiener GmbH, som är ett invecklat konglomerat av restauranger, catering, filmproduktion etc.

Wiener driver en ekologisk gård på 800 hektar med 29 medarbetare. Gården har bin och producerar spannmål, fodersäd, frukt, grönsaker och Angus-köttboskap. Trots kritiken av EU:s arealstöd lyfter gården årligen mer än 300.000 euro i jordbruksstöd från Bryssel.

Wieners partikamrat Werner Kogler försvarar henne. Gården i Uckermark var ett kollektivbruk under DDR-tiden och är enligt den måttstocken en liten till mellanstor gård, förklarade Kogler nyligen i en intervju för den österrikiska TV-kanalen ORF.

På gården är allt ”picobello”. Det handlar om en ekologisk gård i motsats till det ”perversa och felaktiga jordbruket” som annars subventioneras, tillade Kogler.