EU

Nya rykten tyder på genombrott för Mercosur

Möjligen kan EU och den sydamerikanska tullunionen Mercosur enas om ett avtal redan inom ett par veckor. Det hävdar åtminstone presidenterna i Brasilien och Argentina. Men också EU pressar på ett avtal.

Redan för tre veckor sedan meddelade Brasiliens och Argentinas förhandlare att Mercosur och EU har nått viktiga framsteg i samtalen. I de flesta frågor har parterna närmat sig varandra, hette det i ett uttalande från Argentinas huvudstad Buenos Aires.

EU:s agrarkommissionär Phil Hogan gav en helt motsatt bild av läget. Enligt Hogan hade parterna inte nått nämnvärt samförstånd. Inget genombrott är i sikte. I tjugo års tid har samma platta snurrat i all oändlighet, sade Hogan spydiskt.

Trots detta tätnar nu rykten som tyder på att den långdragna dragkampen mellan EU och Mercosur skulle gå mot en snabb lösning. Genombrotett kan bli ett faktum redan de närmaste veckorna.

Hogan hoppas på återval till EU

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström förefaller att hålla en betydligt högre profil i offentligheten än kollegan Hogan. Vanligen jobbar de två kommissionärerna aktivt tillsammans i EU-förhandlingarna om nya handelsavtal.

Hogan har på sistone varit mer återhållsam. Det kan bero på att han gärna skulle fortsätta på sin post inom nästa EU-kommission. Då kan det vara farligt att stöta sig med Irland, eftersom han behöver stöd från sin hemmaregering för att nomineras.

Den nuvarande EU-kommissionen arbetar under en hård tidspress och försöker nå ett avtal i sista ögonblicket. Flera medlemsländer, särskilt Irland och Frankrike, accepterar inga nya eftergifter i form av utvidgade importkvoter för sydamerikanskt nötkött.

Den irländska jordbruksministern Michael Creed har sänt ett brev till Hogan, där han uttrycker sin oro över nyheterna om ett förestående avtal. Enligt Creed ska Irland göra allt för att försvara EU-jordbrukets intressen. Han uppmanar Hogan att göra detsamma.

De närmaste veckorna kan bli händelserika. Enligt sydamerikanska medier ska EU-kommissionen träffa Brasiliens, Argentinas, Uruguays och Paraguays handelsministrar redan den 27 juni.

Tre dagar tidigare möts en förhandlingsgrupp för att gå igenom tekniska detaljer. Förra veckan upprepade Brasiliens president Jair Bolsonaro och Argentinas president Mauricio Macri ståndpunkten att förhandlingarna med EU står inför ett omedelbart genombrott.

En av tröskelfrågorna är EU:s importkvot för sydamerikanskt nötkött. På grund av det interna motståndet i EU kan kommissionen knappast gå med på en höjning. I stället försöker man omfördela förhållandet mellan färskt, fruset och bearbetat nötkött.

Enligt Frankrikes jordbruksminister Didier Guillaume kommer hans regering inte att ratificera ett handelsavtal som missgynnar franska producenter och konsumenter. Ministern hänvisar också till livsmedelskvaliteten.

EU har antagit stränga förpliktelser för att följa klimatavtalet från Paris. Vi kan inte importera produkter som framställs under slappare premisser med avseende på miljö och klimat, framhåller Guillaume.

EU får inte öppna röd linje

EU-producenternas centralorganisationer Copa och Cogeca varnar kommissionen för att överskrida en ”röd linje” i förhandlingarna. Man påminner om att Brasiliens nya regering har tillåtit flera bekämpningsmedel som länge har varit förbjudna.

Enligt Copa-Cogeca riskerar mercosuravtalet att utsätta EU-jordbruket för en skärpt konkurrens genom större marknadstillträde för nötkött, socker, fågelkött, etanol och safter. Brasilien har nyligen tillåtit 150 nya pesticider medan EU går i tvärt motsatt riktning.

EU och Mercosur förhandlar också om en ny EU-importkvot för socker till sänkt tull. En öppen tvistefråga är fortfarande skyddet av vissa geografiska ursprungsbeteckningar för EU-produkter.

EU eftersträvar ett större marknadstillträde i Sydamerika för bland annat bilar och bildelar. De europeiska jordbruksproducenterna befarar att jordbruket ska offras i utbyte för gynnsammare exportvillkor för EU:s bilindustri.