Jordbruk EU Livet på landet

Ekojordbruket tar ny fart i Frankrike

Den ekologiska odlingen ökade kännbart i Frankrike under fjolåret. Den ekologiska odlingsytan ökade med 17 procent till omkring 2,04 miljoner hektar, enligt statistik från den statliga franska byrån Agence Bio.

Under fjolåret övergick omkring 5.000 franska gårdar till ekologsk odling. Sammanlagt bedriver drygt 41.000 franska gårdar övergått till ekologisk produktion. Det motsvarar 7,5 procent av landets jordbruksproduktion.

Det innebär att nästan varje tionde gård i landet numera arbetar enligt ekologiska principer. Den ekologiska produktionen har fördubblats under de senaste fem åren. Sammanlagt 532.000 hektar befinner sig ännu i en omställningsprocess.

Den franska regeringen har ställt upp ambitionen att 15 procent av landets jordbruk ska arbeta ekologiskt fram till 2022. Målet torde knappast uppnås trots dagens dynamiska utveckling, medger Agence Bio.

Detta skulle förutsätta 7.000 omställningar per år. Enligt den franska „plan bio“ har staten reserverat 1,1 miljarder euro i statsbudgeten fram till 2022 men flera ekoproducenter kritiserar programmet för bristande konsekvens. Stöden försenas ständigt.

Efterfrågan på ekologiska produkter fortsätter att växa i Frankrike. Enligt Agence Bio såldes i fjol ekologiska livsmedel till ett värde av 9,7 miljarder euro på den franska marknaden. Det motsvarar en ökning med 15,7 procent.

Efterfrågan på eko är fortfarande högre än utbudet. Omkring hälften av de fanska ekologiska livsmedlen saluförs via stora matvarukedjor. Specialiserade ekobutiker står för 34 procent av omsättningen medan 12 procent saluförs via direktförsäljning.

Denna utveckling är positiv eftersom produkterna är mer lättillgängliga för konsumenterna. Å andra sidan befarar odlarna att de stora supermarknaderna kan pressa ned priset till en nivå som inte täcker den arbets- och personaldryga produktionen på mindre gårdar.