Jordbruk EU

CAP-reformen försenas i väntan på långtidsbudget

Det är sedan länge klart att CAP-reformen låter vänta på sig. Jordbrukspolitiken och budgeten ska gå hand i hand, anser EU-regeringarna. Budgetkommissionär Günther Oettinger uppmanar medlemsländerna att snabba på takten.

Under hela den pågående CAP-processen har agrarkommissionär Phil Hogan försökt skynda på tidtabellen för den kommande jordbruksreformen. Målet var att åtminstone få ihop en gemensam position under Rumäniens ordförandeskap.

Det tåget har gått. Medlemsländerna betonar att budgeten först måste spikas, åtminstone i huvuddrag. Utan konkreta siffror saknas varje bas för en jordbruksreform. Hogan försöker skynda på processen och hänvisar till att kommissionens mandat går ut i slutet av oktober.

Budgetkommissionär Günther Oettinger efterlyser därför snabba beslut om finansieringen. Han argumenterar igen en gång för nedskärningar inom jordbruket i nästa långtidsbudget. Den oklara situationen kring Brexit gör kalkylerna osäkra.

Dessutom måste de gamla EU-15-länderna räkna med fler nedskärningar då skillnaderna mellan direktstöden i väst och de östeuropeiska medlemsländerna ska jämnas ut. De stora linjerna borde dras upp redan under denna veckas toppmöte, uppmanar Oettinger.

Hittills har förhandlingarna varit tröga. Flera medlemsländer har råkat i luven på varandra om fördelningen av betalningar till EU. Frankrike anser att Tyskland borde höja sitt EU-bidrag men det går regeringen i Berlin inte med på.

I den tyska huvudstaden ryktas det om nedskärningar av jordbruksstödet till tyska bönder med mer än tre miljarder euro. Det faller ingen i smaken. Oettinger hoppas ändå att Tyskland kanske till sist fyller klyftan i långtidsbudgeten.

Oettinger kritiserade nyligen medlemsländerna bristande vilja till samarbete. Det vore en dålig idé att skjuta fram beslutet till december, menar Oettinger och hänvisar till det förestående bytet av EU-kommission.

Tolvslaget närmar sig och det är bråttom, lyder Oettingers uppmaningar till medlemsländernas stats- och regeringschefer. Senast i oktober måste länderna enas om långtidsbudgeten för nästa årtionde.

Rumäniens ordförandeskap för EU närmar sig sitt slut. I juli tar Finland över rodret. Det blir ingen brist på utmaningar för det finländska ordförandeskapet under hösten.