W Lulucf Luke 1
Skogsbruk EU

Luke fortsätter granska Finlands LULUCF-siffror

Naturresursinstitutet Luke fortsätter granska jämförelsenivåerna för de finländska skogarna för att kunna beräkna kolsänkan för 2021-2025. Den specificerade jämförelsenivån är inklusive träprodukter - 38 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år. Utan trädprodukter är den - 31 miljoner ton per år. Senast under 2020 kommer EU-kommissionen att slå fast jämförelsenivån för Finlands kolsänka.

Siffrorna kan ännu förändras fram tills Finland i slutet av året slutligt ger sitt svar till EU-kommissionen, ett svar som redan förberetts länge. Den observanta läsaren har noterat att siffrorna ändrat en aning sedan Luke och JSM publicerade motsvarande siffror i december 2018.

- Processen är sådan. I slutet av året avger Finland sin slutrapport om det här till EU-kommissionen, det innefattar också svaren på kommissionens kompletteringsbegäran som kommer senast under juli månad, säger konsultativa tjänstemannen vid jord- och skogsbruksministeriet Jaana Kaipiainen.

Jämförelsenivån är ett tal där man beräknar den nationella kolsänkan för åren 2021-2025. Jämförelsenivån räknas ut så att den visar hur stor kolsänkan är när skogsanvändningen bevaras på samma nivå som under åren 2000-2009. Målsättningen med att sätta en jämförelsenivå är att upprätthålla och förstärka kolsänkan på lång sikt. Jämförelsenivåns specificerade nivå räknades ut när man på Luke upptäckte att mängden förnyelsemogen skogen som använts i beräkningen inte motsvarade den mängd som noterats i den nationella skogstaxeringen (VM 2009-2013). Förändringen av den nämnda beräkningsparameterns klassificering hade en inverkan som omfattar ungefär – 3 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

- Det är bra att beräkningens resultat kunnat utvärderas av det övriga vetenskapssamfundet. På det här sättet uppdagades den här skillnaden. Den nu gjorda korrigeringen höjde på målsättningen för kolsänkan, men beräkningen är ännu inte slutlig för Finlands del, säger biträdande professor Aleksi Lehtonen vid Luke.

Beror på kommissionens kompletteringsbegäran

Under 2019 granskar EU-kommissionen att medlemsländerna i sina jämförelsenivåer beaktat alla de saker som förutsätts i LULUCF-förordningen och att länderna behandlats likvärdigt i expertgruppen. Medlemsländerna får eventuell begäran om komplettering av EU-kommissionen i juni eller juli. Efter det här kommer Finland att uppdatera sin jämförelsenivå.

- Den slutliga jämförelsenivån bestäms först efter att Finland fått kompletteringsbegäran av kommissionen. Siffrorna kan alltså förändras men för vår del följer vi den på förhand angivna processen för det här, säger Lehtonen.

Senast någon gång under 2020 kommer EU-kommissionen att slå fast den slutliga nivån för Finlands kolsänka för 2021-2025.